Radu Mazăre, explicații despre conturile din Israel

Data publicării:
mazare captura

Inspectorii de la Integritate au demarat investigaţiile legate de averea lui Radu Mazăre în primăvara lui 2014, la scurt timp după ce primarul a fost reţinut pentru prima oară. Atunci, fostul edil a fost acuzat că primea mită de la un om de afaceri într-un cont deschis în Israel cu ajutorul lui Elan Schwartzenberg.

„M-au anchetat de trei ori că sunt antisemit. Îmi clasau dosarul, iar îl deschideau, iar îl clasau, iar îl deschideau, că sunt antisemit. Şi acum mă acuză că am luat şpagă de la nişte constructori israelieni ca să construiesc un cartier pentru săraci. Vezi cum e viaţa?”, a declarat Radu Mazăre pentru Digi24.

Între timp, inspectorii au identificat mai multe depozite deschise la o bancă din localitatea israeliană Netanya. În conturi se află aproape 780 de mii de euro.

În iunie, inspectorii ceruseră deja instanţei să confişte de la fostul primar aproape 160 de mii de euro, susţinând că sunt bani nejustificaţi.

Fostul primar spune că îşi va susţine punctul de vedere în instanţă.

„Dacă inspectorul respectiv m-ar fi întrebat, aşa cum prevede legea, l-aş fi lămurit. Doar că nu m-a întrebat. Lămuririle o să le dau în faţa comisiei de pe lângă Curtea de Apel. (...) Banii din cont erau parte a unei înţelegeri financiare ce nu trebuiau declaraţi în declaraţia de avere”, susține Radu Mazăre, fostul primar al Constanței.

Declaraţia de avere depusă în 2014 de fostul primar nu menţionează nimic despre vreun cont în străinătate, ci doar unul deschis în ţară, cu un sold de ordinul miilor de euro, precum şi 290 de mii de euro cash. Are un apartament în Capitală şi cote infime din terenuri în Bucureşti, precum şi un teren luat în concesiune în Madagascar. Pe lângă o serie de investiţii în mai multe societăţi comerciale, fostul edil a consemnat, în averea sa, maşinile clasice deţinute. Are în proprietate şi o şalupă.

În Constanța, fostul primar nu deține nicio proprietate.

Radu Mazăre a fost timp de 15 ani primar al municipiului Constanţa. Locuieşte într-o vilă din staţiunea Mamaia, pentru care plăteşte o chirie de 2.000 de euro pe lună.

Fostul edil este anchetat de procurori sau trimis în judecată în patru dosare penale. În niciunul nu s-a dat până acum vreo decizie.

În timpul ultimei anchete care îl viza, din arest preventiv, Radu Mazăre şi-a dat demisia din funcţia de primar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri