Raport. VIP-uri favorizate în Penitenciarul Poarta Albă

Data publicării:
colaj2

Inspectorii de la Ministerul Justiţiei au dubii mari că patronul Stelei putea să scrie o carte în timp record. Au găsit o cerere făcută de el, plină de greşeli, care arată că George Becali nu pare să aibă prea multe în comun cu condeiul.

„Am fost în voit şi în acest timp am acesat soitul Parlamentului Europei şi al României mi-am reîmprospătat memoria cu discursurile şi acţiunile mele despre care vreau sa scriu", este paragraful din raportul Corpului de Control al Ministerului de Justiție care ar fi fost scris de George Becali. 

George Becali este unul dintre deţinuţii favorizaţi la Penitenciarul Poarta Albă. Ar fi fost trimis să muncească la academia de fotbal a finului său, Gheorghe Hagi. De un regim preferenţial s-ar fi bucurat şi fostul ministru Miron Mitrea. El ar fi lucrat pentru firma unei cunoştinţe.

Corpul de Control a găsit nereguli şi în modul în care deţinuţii s-au documentat înainte de elaborarea lucrărilor ştiinţifice. Unii ar fi cerut cărţi care nu aveau legătură cu tema pe care o abordau, alţii nu au scris nicio fişă cu bibliografia din care s-au inspirat.

Numele lui Ioan Becali apare şi el în raportul Ministerului Justiţiei. El ar fi muncit aproape 200 de ore şi ar fi scris trei cărţi. După ce le-au analizat şi au cerut mai multe înscrisuri conducerii penitenciarului, experţii au descoperit altceva.

„Se conturează suspiciuni rezonabile cu privire la o redactare anterioară a acestei lucrări de o altă persoană, din afara mediului penitenciar”, se precizează în raportul Corpului de Control al Ministerului de Justiție.

Ceilalţi deţinuţi au fost discriminaţi şi nu s-au bucurat de aceleaşi privilegii pe care le-au avut infractorii cunoscuţi, arată raportul. Concluziile vor ajunge şi la conducerea Administraţiei Penitenciarelor, iar şefii de la Poarta Albă ar putea fi sancţionaţi.

„Scriitorii din penitenciare”, puși pe jar de Ministerul Justiției 

Ministrul Justiţei a anunţat, în luna iunie, că a pregătit un proiect de lege, potrivit căruia indiferent câte lucrări vor scrie condamnaţii după gratii, reducerea pedepsei nu va fi mai mare de 20 de zile.

Până la începutul acestui an, un deţinut putea să-şi reducă sentinţa cu câte 30 de zile pentru fiecare carte publicată. Beneficiul a fost suspendat până în septembrie, din cauza neregulilor constatate la aplicarea legii, în urma unui control făcut de Ministerul Justiţiei.

O decizie formal vorbind nu a fost luată, însă am să dau o știre. (...) Pentru că nu am găsit argumente suficiente pentru abrogare din partea instituțiilor cu care lucrăm, vom menține această dispoziție și știrea pe care o dau este că cel mai probabil - eu trebuie să depun acest proiect guvernului, poziția Ministerului Justiției va fi să se reîntoarcă la textul așa cum a fost el formulat atunci când Legea 254/2013 a fost elaborată. Și textul guvernului atunci spunea că beneficiul primit pentru toate lucrările, pentru lucrări științifice, deci asta înseamnă pentru toate lucrările, este de 20 de zile. Cum timpul este scurt, nu avem timp să facem un studiu de impact elaborat, cel mai probabil acesta va fi textul pe care Ministerul Justiției îl va pune pe masa Guvernului, urmând ca procedura să fie mai riguroasă”, a detaliat ministrul Justiției.

Ministrul a explicat că, de la momentul la care Guvernul prin ordonanță a decis suspendarea, s-a început să se lucreze într-un grup de lucru din care au făcut parte și reprezentanți ai sistemului judiciar, ai CSM-ului care s-au opus abrogării, și cu Ministerul Educației, în măsura în care verificarea caracterului științific nu poate fi făcut altfel decât prin structuri ale acestui minister.

Validarea caracterului științific trebuie să fie făcută pentru lucrări științifice scrise în penitenciar la fel ca pentru lucrări științifice scrise în afara penitenciarului. Am avut aceste discuții și există o opinie conturată cum că, în fine, avem un procedeu care va fi mai riguros pentru controlul științificității, în sensul că dacă până acum îți trebuia numai semnătura unui conferențiar sau a unui profesor universitar care să ateste că tema este relevantă pentru un domeniu, după care nimeni nu mai controla lucrarea ca atare, noi acum vom introduce și un control de științificitate a lucrării odată ce a fost elaborată”, a precizat Raluca Prună.

Raluca Prună a declarat că MJ va pune pe masa Guvernului un text care să nu sancționeze munca intelectuală, însă a admis că, personal, consideră că locul cercetării științifice nu este deloc în penitenciar

La sfârşitul lunii ianuarie, odată cu suspendarea beneficiilor pentru deţinuţii scriitori, Executivul anunţa reguli mai dure pentru cei care scriu cărţi în spatele gratiilor. Specialiştii au sugerat ca textele să fie verificate ca în sistemul universitar, doar că un astfel de demers ar fi presupus costuri mari. Legea iniţială a fost suspendată după ce în trei ani, 188 de deţinuţi au obţinut scăderea pedepselor pentru 425 de lucrări semnate.

Printre ei este şi George Becali, care a şi fost audiat la DNA săptămâna trecută pe tema celor cinci cărți scrise în penitenciar. Iar George Copos este pus sub acuzare pentru plagiat tocmai pentru una dintre cărţile scrise în penitenciar.  

„Deținuții-scriitori”, care au de pierdut dacă propunerea MJ intră în vigoare

Intenţia ministrului Justiţiei de a modifica legea prin care deţinuţii care scriu cărţi beneficiază de reducerea pedepsei împarte autorii de după gratii în trei categorii: cei care pot sta liniştiţi, pentru că o carte sau mai multe le-a grăbit eliberarea, cei care au solicitat deja reducerea pedepsei, iar procedura este în derulare şi cei care au scris cărţi, dar nu vor beneficia de reducerea pedepsei. 

Dan Voiculescu, Cristi Borcea sau Dan Diaconescu sunt doar câţiva dintre cei cărora o posibilă modificare a legii le-ar da peste cap planul de fi eliberaţi mai deveme pentru care au semnat aşa-zise lucrări ştiinţifice.

Marii perdanţi ai iniţiativei Ministerului Justiţiei:

Dan Voiculescu - 10 cărţi

Dinel Staicu - 10 cărţi

Dan Diaconescu - 5 cărţi

Cristian Borcea - 2 cărţi

Miron Mitrea - 1 carte

Planurile de eliberare condiţionată de pe urma cărţilor scrise în spatele gratiilor pot fi date peste cap şi pentru Cătălin Voicu, Ioan Niculae şi Meme Stoica. Toţi au invocat în instanţă preocuparea faţă de literatura ştiinţifică.

Cu toate acestea, dragostea pentru lucrările ştiinţifice i-a ajutat deja pe George Copos, George Becali sau Sorin Roşca Stănescu să-şi scurteze pedepsele şi să fie deja liberi.

Beneficiarii legii pe care ministerul o schimbă:

George Copos - 5 cărţi

George Becali - 5 cărţi

Mihai Stoica - 4 cărţi

Sorin Roşca Stănescu - 3 cărţi

Citiți și:
„Scriitorii din penitenciare” | Nicolae Manolescu: O escrocherie, evident nu le-au scos ei, evident că le-au scos alţii pe bani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri