Reacția CSM la propunerile de modificare a legilor Justiției

Data actualizării: Data publicării:
crop CSM

Consiliului Superior al Magistraturii are o reacție succintă la propunerile de modificare a legilor din Justiției, venite astăzi din partea lui Tudorel Toader.

„Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a solicitărilor repetate ale colegilor judecători şi procurori, aduce la cunoştinţă publică faptul că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor justiţiei formulate de Ministerul Justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprima poziţia motivată şi punctuală asupra propunerilor legislative în momentul în care acestea îi vor fi comunicate în condiţiile legii, cu consultarea sistemului judiciar”, se arată în comunicatul CSM.

Pachetul de modificări prezentat miercuri de ministrul Justiției se referă doar la trei legi: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004). Cu alte cuvinte, Tudorel Toader nu prezintă nicio propunere de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, deși mulți reprezentanți ai coaliției la putere spuneau că așteaptă o astfel de propunere. Printre modificările propuse se regăsește aceea a eliminării șefului statului din procedura numirii și revocării procurorului general, procurorului-șef al DNA și procurorului-șef al DIICOT.

O reacție mult mai fermă a venit din partea procurorului general, Augustin Lazăr. El arată că „a luat act cu surprindere și îngrijorare de modificările anunțate de ministrul Justiției” și trece în revistă mai multe propuneri de măsuri a căror aplicare va „bulversa sistemul judiciar”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri