Reacția procurorului Mihaiela Iorga la acuzațiile aduse de DNA

Data actualizării: Data publicării:
iorga

Procurorul Mihaiela Moraru-Iorga a negat, într-o intervenție la Digi24, acuzațiile care i-au fost aduse de DNA și pentru care a fost sesizată Inspecția Judiciară.

Ea spune că aceste acuzații i-au fost aduse pentru că șefa DNA „încearcă să credibilizeze un demers de revocare care probabil nu a fost perceput foarte bine de media, pentru care nu există argumente și prin care poți denigra pe cineva”.

„Nu pot să atac în justiție un comunicat al DNA. Cred că face parte dintr-o acțiune premeditată de denigrare a mea”, a spus procurorul.

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a anunțat astăzi că a descoperit nereguli grave în dosarele instrumentate de Mihaiela Iorga, unul dintre procurorii revocaţi din funcţie acum două săptămâni. În fişetul ei din birou au fost găsiţi 400.000 de lei, pentru care nu există justificare, ceasuri de lux şi documente acuzatoare la adresa unui înalt oficial, cărora anchetatorul nu le-a dat curs, spune DNA.

Niciunul dintre aceste bunuri nu au fost găsite în fișetul meu și în biroul meu. Cel mai probabil în fișetul unui polițist cu care lucram, într-un alt birou. Eu coordonam activitatea lor și coordonam ancheta în acele dosare. Nu mi le-am însușit și nu le-am primit eu”, a spus Mihaiela Moraru-Iorga.

Despre suma de bani, procurorul spune: „E total nereal, nu vă pot spune acum dacă procesul verbal e încheiat de mine sau de unul din ofițerii de poliție cu care lucram la dosar. Nu am acces la documente. E o sumă de bani primită de la un denunțător într-un dosar care viza fapte de corupție pentru realizarea unui flagrant. Suma de bani e fotografiată, seriile sunt trecute într-un proces verbal. S-a încercat la momentul acela realizarea flagrantului, nu s-a reușit din cauza unei amânări pe o procedură de achiziție. Banii au rămas în custodia noastră la dorința denunțătorului, pentru a fi utilizați la următorul flagrant”.

Procurorul a vorbit și despre ceasul și stiloul de lux care ar fi fost găsite la ea în birou.

Bunurile respective sunt ridicate la percheziție într-un dosar soluționat și cu care a fost sesizată instanța. Pe bunurile respective s-a pus sechestru. Există ordonanță de sechestru, există proces verbal. El a fost comunicat, e luat în evidență. Măsura sechestrului a fost prinsă în situațiile pe care DNA le face în mod normal. Nu au fost predate la acea camera despre care se vorbește pentru că acea camera nu a existat. Doar dacă au înființat-o la urgență în ultimele zile. DNA nu a avut cameră de corpuri delicte.

Nu m-am ocupat eu de aceste bunuri pentru că am mai lucrat împreună cu alt procuror în dosarul respectiv. La plecarea acestuia din DNA, bunurile au fost predate unui ofițer de poliție cu care lucram. Nici n-aș putea să vă spun cum arătau, nu m-am uitat la ele”, a spus Mihaiela Moraru-Iorga.

Cât despre urmărirea penală începută după prescrierea faptelor, procurorul spune că era în cazul fostului ministru Adriana Țicău: „Atât solicitările de aviz în dosarul Microsoft cât și începerile de urmărire penală au fost discutate cu cei din conducerea DNA. Procurorul șef și procurorul șef adjunct au fost prezenți la aceste discuții. Cererile de aviz au fost comunicate pe mail celor doi, ordonanța de începere a urmăririi penale la fel, în care sunt descrise faptele și din care putea să se deducă dacă e din partea mea o neglijență.”

Dacă veți urmări acțiunile din instanță veți constata că prescripția în cazul acestor fapte a fost invocată în cazul mai multor inculpați. A fost invocată și atunci când s-a contestat măsuea controlului judiciar de către unii dintre ei. În cazul acestor contracte s-a apreciat că fiind contracte cu derulare succesivă, momentul prescripției se va calcula de la momentul epuizării contractului și nu de la încheierea acestuia”, a spus Mihaiela Moraru-Iorga.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri