Realitatea Media, pusă sub urmărire penală

Data publicării:
cozmin gusa - 5310901-Mediafax Foto-Remus Badea

Realitatea Media, societate care administrează postul de ştiri Realitatea TV, a fost pusă sub urmărire penală pentru spălare de bani. Procurorii anticorupţie au mai început urmărirea penală şi pentru alte două societăţi care au fost implicate în vânzarea activelor postului de televiziune. În paralel, corpul de Control al Guvernului a reclamat Realitatea Media la Parchetul General.  

Procurorii DNA susțin că „există date și indicii temeinice” că Realitatea Media S.A. a fost finanțată cu bani proveniți din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut.

Societatea a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani. Firma prin care Cozmin Guşă şi Maricel Măcuraru administrează televiziunea este cercetată pentru fals în înscrisuri și participație improprie la abuz în serviciu. 

DNA precizează, într-un comunicat de joi, că a fost începută urmărirea penală şi faţă de trei persoane juridice, în dosarul privind activităţile infracţionale desfăşurate în cadrul procedurii de insolvenţă a SC Realitatea Media SA.

Firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments - deţinută de Cozmin Gușă şi Maricel Păcuraru - şi Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media, sunt urmărite penal în dosarul în care sunt învinuite 12 persoane, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). 

Reprezentanților legali ai celor trei societăți li s-au adus la cunoștință învinuirile, arată DNA.

Cozmin Guşă a fost, joi, la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile în cazul societăţii la care el este acţionar şi care a preluat controlul Realitatea Media, în dosarul în care au fost puse sub învinuire 12 persoane, printre care şi asociatul său în firmă, Maricel Păcuraru.

Cozmin Gușă a negat că a comis vreo ilegalitate, arătând că, în opinia sa, acest dosar ar avea la bază un denunţ calomnios.

Nu există falsuri. Astea sunt alegaţii, v-am spus: este vorba de lupta pentru Realitatea TV, care nu îl lasă comod pe domnul Ponta să guverneze haotic”, a declarat Cozmin Gușă, administratorul SC Strategies Research Investments.

Maricel Păcuraru, Mirel Mircea Amariţei şi Sorin Ionuţ Barbu sunt urmăriţi penal, fiind acuzaţi că, în cadrul procedurii insolvenţei Realitatea Media, au antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea, a anunţat, în 15 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Alte nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg şi Monica Hoffman - fratele şi o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmărite penal pentru infracţiuni ce au avut ca scop influenţarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA şi preluarea acesteia.

Nereguli semnalate de Guvern

Declaraţiile reprezentantului televiziunii au fost făcute cu doar câteva minute înainte ca Executivul să anunţe că a descoperit noi nereguli, legate de datoriile statului invocate de reprezentanţii Realitatea Media.

Postul de televiziune susţine că are de încasat aproape 44 de milioane de lei de la instituţiile statului. Pretenţiile companiei media nu sunt, însă, recunocute de Guvern, care le-a contestat în instanţă.

Compania media cere peste 1,7 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, în contul realizării, în 2009, a emisiunii Realitatea All Inclusive, ce promova destinaţii turistice din România. Reprezentanţii Guvernului arată însă că emisiunea, deşi a fost realizată, nu îndeplinea condiţiile contractuale, aşa că facturile emise de post au fost contestate.

Potrivit inspectorilor guvernamentali, televiziunea nu poate dovedi cu acte nici pretenţiile financiare faţă de RA-APPS şi Compania Naţională Coresi. Realitatea Media cere celor două companii peste 42 de milioane de lei, pentru îmbunătăţiri aduse în Casa Presei. Raportul susţine, însă, că Realitatea nu a făcut altceva decât să utileze spaţiul în aşa fel încât să-şi poată desfăşura activitatea.

În plus, din datele Guvernului rezultă că şefii postului de televiune au cerut să le fie decontate inclusiv investiţiile făcute în locaţii care nu aparţin statului.

Mai mult, Realitatea Media nu şi-a achitat chiria, peste 4 milioane de lei pentru spaţiile ocupate în Casa Presei timp de ani buni, susţine Guvernul.

Rezultatele anchetei Guvernului au fost trimise trimise Parchetului General, sub suspiciunea de fals şi tentativă de înşelăciune.

Investiţii realizate de Realitatea Media: 

- Amenajarea Restaurantului „Golden Blitz”

- Realizarea scenografiei pentru posturile The Money Channel, Romantica şi Realitatea TV

- Realizarea scenografiei pentru studiouri aflate în alte localităţi

(sursa: Corpul de Control al Guvernului)

Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

În 30 aprilie 2013, CNA a aprobat modificarea acţionariatului Realitatea TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru fiind acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg şi copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu nu mai au nicio participaţie la societatea care deţine licenţa televiziunii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri