Rețeaua cămătarilor din Jandarmerie. Cum își recupera banii comandantul Corcodel

Data actualizării: Data publicării:
poligon jandarm trage cu pistolul_fb jandarmerie

După arestarea celui de-al doilea șef din Jandarmeria Română implicat în rețeaua de camătă, procurorii DIICOT oferă detalii despre cum funcționa afacerea coordonată de Iancu Daniel Preoteasa și Marian Corcodel.

Grupul infracțional a fost inițiat de Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel. La grup a aderat și Iancu Daniel Preoteasa, prim-adjunctul lui Corcodel, cu gradul de maior.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că «beneficiarii» împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului Corcodel Marian şi ai inculpatului Preoteasa Iancu Daniel sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit”, explică DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Dacă sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului care garanta pentru împrumut era reţinut de către Corcodel. Acesta proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica şi codul pin. Retragerile erau făcute fie de Corcodel personal, fie de către interpuşi.

Dacă împrumuturile depăşeau suma de 1.000 euro, pentru a-şi asigura achitarea debitelor şi a dobânzilor aferente, Corcodel solicita punerea la dispoziţie a unor garanţii mobiliare sau imobiliare şi/sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activităţile de cămătărie.

Ca garanţii mobiliare, colonelul din Jandarmerie prefera autoturismele, iar imobiliare – case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori faţă de cea a împrumutului.

„Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, suspectului B.G.A. ori altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian”, transmit procurorii DIICOT.

Corcodel, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a ordonat subordonaților care aderaseră la grupul său infracțional și să-și însușească importante cantități de motorină de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibilul fiind scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional.

Joi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Iancu Daniel Preoteasa pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri