RETROSPECTIVĂ 2014 | Camorra fabrica bani falşi în România

Data publicării:
euro falsi

Aproape un an au muncit oamenii legii la acest caz. Procurorii români şi italieni aveau informaţii că există cel puţin o tipografie clandestină a Mafiei şi că zi şi noapte se tipăresc bancnote de 20, 50 şi 100 de euro. Banii erau apoi plasaţi în toată Europa. Însă erau foarte puţine indicii, semn că autorităţile aveau de-a face cu profesionişti.

Alina Bica,fost procuror-şef DIICOT, dezvăluia: "Era o grupare relaţionată mafiei din Milano. Erau folosiţi în diferite activităţi infracţionale ulterior."

La sfârşitul lui septembrie, procurorii de la Crimă Organizată s-au apropiat atât de mult de mafioţi încât i-au pus pe fugă. Au apărut şi primele stângăcii ale infractorilor. Au tipărit greşit aproape 3 milioane de euro pe care, pentru a-şi ascunde urmele, fie i-au ars, fie i-au aruncat la groapa ecologică de lângă Oradea. Angajaţii i-au vazut printre resturile de pe banda de sortare şi au anunţat poliţia.

A fost suficient pentru a localiza cuibul mafioţilor. Gunoiul provenea de la o hală industrială pe care anchetatorii au localizat-o la marginea oraşului. Procurorii au găsit aici tiparnițe, cerneală şi matriţele folosite pentru fabricarea bancnotelor europene, dar şi 13 milioane de euro. Banii erau fabricaţi sub paravanul unei firme care editează cataloage de modă. Proprietar, un italian, acum arestat în Italia pentru fals de monedă. Şi complicii săi din România, patru italieni şi o româncă, au fost ridicaţi de mascaţi.

Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT: "Avem de-a face cu cea mai mare captură de monedă falsă din 1989 până în prezent."

Cu trei zile înainte ca procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată să spargă uşile tipografiei clandestine din Oradea, brigada antimafie din Italia oprea un transport de 19 milioane de euro falşi. Banii erau tipăriţi în România şi urmau să fie plasaţi în toată Europa. Procurorii i-au lasat pe suspecţi să urce banii într-o dubă, pe care au urmărit-o prin Ungaria şi Slovenia. La câţiva kilometri de Milano, maşina a fost oprită de ofiţerii italieni. După descinderile poliţiştilor, au început să apară bancnote false peste tot.

"Într-un fel era de aşteptat să se întâmple aceste lucruri, să apară şi plasări de bancnote falsificate, din moment ce suspecţii, atunci când au încercat să şteargă urmele, au aruncat banii chiar şi pe stradă, nu doar la groapa de gunoi" spune Valeria Fotache, expert comunicare DIICOT .

Mulţi au crezut că le-a pus Dumnezeu mâna în cap atunci când au găsit banii aruncaţi de mafioţi. Un bărbat, care şi-a trăit toată viaţa printre gunoaie, într-o casă dărăpănată, a încercat să-şi cumpere de mâncare. Găsise aproape 300.000 de euro în ghena de gunoi a unui bloc. După ce a fost ridicat de poliţişti, bancnotele au fost ridicate de anchetatori.

Nu toţi cei care au găsit bani au fost descoperiţi la timp de poliţişti. În Oradea, prima victimă a banilor falşi a fost un taximetrist. Inţial s-a bucurat când a primit 50 de euro pentru o cursă care costa de zece ori mai puţin. Apoi, a realizat că a muncit degeaba: "A venit la un coleg cu o bancnotă de 50 de euro, a venit colegul la noi și ne-a întrebat. Am pusa mâna pe ea și i-am spus că nu cred că e în regulă."

Tot de la taximetrişti, poliţiştii au aflat că asemenea bancnote au fost vândute în mai multe locuri din Oradea, chiar cu 80 de lei / bancnotă falsă.

Deşi au trecut aproape trei luni de la descoperirea tipografiei şi a banilor falşi, anchetatorii nu au reuşit să stabilească pentru ce anume erau pregătiţi şi nici de ce membrii organizaţiei mafiote Camorra au ales România pentru a tipări bani falşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri