RETROSPECTIVĂ 2015 | Atentat dejucat la Târgu Secuiesc

Data publicării:
beke-istvan

Potrivit rapoartelor ofiţerilor de informaţii, pe 10 octombrie mai mulţi membri ai grupării numite Mişcarea de Tineret 64 de Comitate s-au întâlnit într-un loc din judeţul Covasna. Aici au stabilit să pună la cale un atentat în Târgu Secuiesc. Toată discuţia a fost înregistrată. Unul dintre liderii organizaţiei a decis că momentul cel mai potrivit pentru punerea în aplicare a planului este parada militară de 1 decembrie.

Acelaşi lider le-a spus membrilor organizaţiei că deţine acasă o cutie cu petarde de mare putere care ar putea să fie folosite pentru crearea unei bombe artizanale. Acesta este momentul în care apare în scenă Beke Istvan, unul dintre membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate. Pentru că este electronist de profesie şi, teoretic, ar fi putut să asambleze un dispozitiv exploziv acţionat de la distanţă.

„Ce aveaţi de gând să faceţi? De ce voiaţi să atentaţi la viaţa oamenilor din Târgu Secuiesc?”

Ofiţerii SRI şi procurorii de la Direcţia de Combatere a Terorismului i-au filat pe suspecţi din octombrie şi până pe 1 decembrie. Ziua Naţională a fost momentul când ofiţerii au decis să acţioneze. L-au ridicat pe Beke Istvan şi l-au reţinut. Rudele bărbatului au acuzat autorităţile de abuz şi susţin că totul a fost o înscenare. Trimis în faţa judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă, Beke Istvan le-a spus magistraţilor că discuţia despre atentat a fost o glumă. Procurorii cred însă că sunt suficiente dovezi pentru ca suspectul să stea după gratii. Mai precis, anchetatorii se bazează pe faptul că Beke a comandat online un telefon mobil. Procurorii spun că acest dispozitiv urma să fie folosit pentru detonarea bombei de la distanţă.

Beke Erno, tatăl suspectului: „Nu este capabil să facă asemenea daune comunității în care trăiește și poporului din care este el.”

Tamas Robert, prieten al inculpatului: „A fost o exagerare a Poliţiei, că el nu este terorist. Ei asta spun, că este terorist, dar el nu este. Aşa ceva nu se poate, la noi nu există aşa ceva.”

Judecătorii au decis, însă, că Beke Istvan reprezintă un pericol public.

Motivare Judecătorilor

„Infracțiunile de natura celor pentru care există probe în speță afectează viața pașnică și siguranța cetățenilor, creând un puternic impact psihologic asupra acestora, mai ales în actualul context european, marcat nu de mult timp de tragicele atentate teroriste de la Paris, Franța. Se poată lua una din măsurile preventive indiferent dacă acuzatul recunoaşte sau nu săvârşirea faptelor pentru care este judecat, dacă are sau nu antecedente penale.”

sursa: Curtea de Apel Bucureşti

Anchetatorii spun că suspecţii vorbeau codat şi numeau dispozitivul exploziv - „ pizza".

"Suspect: Trebuie să facem o încercare. Nu mănânci pizza (n.r. - dispozitiv exploziv) cu poftă, doar o guşti şi vezi cum e!

Suspect: Ar merita să o facem, măcar să acumulăm experienţă".

sursa: interceptări SRI

Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI: „Din informaţiile mele există un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave, s-ar fi soldat cu victime. A fost confiscat, urmează să fie expertizat şi nu a ajuns să fie plantat.”

Pe 1 decembrie, dimineaţa, suspecţii urmau să ducă bomba artizanală într-un coş de gunoi de lângă statuia lui Gabor Aron din Târgu Secuiesc. Beke Istvan avea vis a vis un magazin unde erau montate două camere de supraveghere. Procurorii susţin că acesta ar fi urmat să monitorizeze trecerea paradei pentru a detona bomba la momentul potrivit.

Gruparea Mişcarea de Tineret 64 de comitate este înregistrată în Ungaria. Liderul acesteia a sărit în apărarea lui Beke Istvan.

Gyorgy Gyula Zagyva, preşedintele mişcării 64 de Comitate: „Dacă autoritățile române știu că ne-au interceptat în ultimii trei sau patru ani, iar noi știm că ne interceptează, atunci credeți că poate fi atât de tâmpit un membru HVIM din Ardeal sau de oriunde din lume, care știe că e interceptat, încât cu toate acestea să fabrice bombe chiar sub nasul SRI? E o acuzație absolut halucinantă și va eșua lamentabil tot DIICOT-ul și SRI-ul și sunt curios ce vor spune cei responsabili.”

Un raport al SRI arată că încă din anul 2014 a fost semnalată preocuparea unor persoane cu dublă cetăţenie, română şi maghiară, pentru susţinerea mişcărilor extremiste din Transilvania. Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) are legături strânse cu alte două grupări extremiste din Ungaria: Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună(JOBBIK) şi Oastea Haiducilor. Potrivit Oficiului pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria, organizaţia Oastea Haiducilor este cunoscută ca fiind o structură cu profil terorist şi desfăşoară activităţi pentru împedicarea exercitării puterii de stat. Scopul lor declarat este crearea Ungariei Mari.

„Evident ținta este nu numai Beke Istvan, ci întreg HVIM și toți secuii care susțin autonomia Ţinutului Secuiesc, ca să înceteze cu această revendicare. Guvernul român nu va permite acest lucru, motiv pentru care foloseşte toate aceste metode josnice.

Investigațiile au continuat şi după arestarea lui Beke Istvan. Procurorii susţin că pentru atentatul plănuit în Târgu Secuiesc, suspectul a comandat 400 de petarde din clasa a treia, adică materiale pirotehnice care pot fi folosite doar de specialişti autorizaţi. Patronii unei firme din Timişoara au fost puşi sub învinuire pentru că au vândut petardele ilegal. Beke Istvan nu a fost singurul client. Alte 50 de persoane au cumpărat fără să aibă dreptul. Cu toţii s-au ales cu dosare penale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri