RETROSPECTIVĂ 2015 | DNA îi solidarizează pe parlamentari

Data publicării:
VARUJAN VOSGANIAN 2 AGERPRES
Foto: Agerpres

„Grupurile PSD vor vota pentru orice fel de solicitări care ţin de imunitate”, spunea Victor Ponta, fost preşedinte al PSD, în 31 ianuarie.

„Votăm cererile de fiecare dată ale Justiţiei. Vom vota la vedere astfel încât să nu fie surprize”, susţinea şi Vasile Blaga, copreşedintele PNL, în 9 februarie.

N-a durat mult şi surprizele au apărut. În martie, senatorul PSD Dan Şova a fost salvat de interpretarea rezultatului votului, conform Regulamentului, nu Constituţiei.

Mirul şi rugăciunile au jucat şi ele un rol în plenul Senatului.

Aceeaşi strategie a funcţionat şi în cazul lui Varujan Vosganian. Şi el a fost salvat de colegii impresionaţi de discursul său din plen.

Varujan Vosganian, senator PNL, în 12 februarie: „Pe unii dintre dumneavoastră vă cunosc încă din 1990. Am sperat, am suferit şi ne-am bucurat împreună. Vă încredinţez în continuare de afecţiunea mea”.

„Discursul lui Vosganian mi s-a părut unul raţional, nu emoţional, un discurs sobru”, afirma în aceeaşi zi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Discursul de la tribună le-a sărit în ajutor şi altor parlamentari.

Nu doresc nimănui dificultăţi chinuitoare şi tulburări chinuitoare. Am toată deschiderea faţă de Justiţie. Când se pune problema restrângerii libertăţii unui om, nu voi fi niciodată de acord ca în România excepţia să devină regulă”, declara Ion Ochi, deputat PSD, în 29 aprilie.

„Sunt un veteran al Parlamentului. De 21 de ani sunt parlamentar. Ne-am câştigat porţia de libertate în 89, în decembrie. Era un slogan atunci când eram pe străzi: nu vă fie frică! Eu cred că, după 25 de ani, aceste deziderate sunt valabile”, afirma în 11 martie Laszlo Borbely, deputat UDMR.

Cine a votat împotriva cererii DNA rămâne şi acum o enigmă.

Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL: „Practic, din coaliţia majoritară care au avut prezenţi în sală aproape 200 de oameni, nu au votat nici măcar 40 de oameni în favoarea începerii urmăririi penale”.

Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD: „Eu opinez că au votat aşa cum au votat de fiecare dată, pentru încuviinţarea solicitării”.

Deputatul Elena Udrea şi-a pierdut imunitatea de mai multe ori anul acesta. O singură dată, însă, deputaţii au votat împotriva arestării. Din greşeală, susţin ei.

O anumită problemă a fost determinată de faptul că am acceptat, şi cred că de acum încolo nu se va mai întâmpla. Eu în Biroul Permanent m-am opus luni la această procedură, să votăm în acelaşi timp ambele proceduri, deci dându-le colegilor noştri mai multe bile”, susţinea în 28 octombrie Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD.

Printre parlamentarii care şi-au păstrat imunitatea anul acesta se numără şi fostul premier Victor Ponta, dar şi deputatul Cătălin Teodorescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri