RETROSPECTIVE 2014 | Justiţia, sac de box în campania electorală

Data publicării:
crop CSM-2

Victor Ponta: „Domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel”.

O declaraţie făcută de candidatul la preşedinţia României - Victor Ponta, înainte ca magistraţii instanţei supreme să dea un verdict final în cazul contracandidatului Klaus Iohannis. Ca atare, CSM a concluzionat: premierul Victor Ponta a pus presiune pe judecatorii Curţii Supreme.

„32.03 Reporter: De unde ştiţi ce va decide Înalta Curte, având în vedere că nu există nicio decizie a Înaltei Curţi pe această speţă?

Victor Ponta: M-aţi întrebat, v-am răspuns”.

Ulterior Victor Ponta şi-a retras afirmaţiile şi le-a calificat regretabile: „Era campanie, îmi pare rău de multe lucruri pe care le-am spus în campanie”.

Regretele nu l-au scăpat pe Victor Ponta de Inspecţia Judiciară care l-a mai cercetat şi pentru declaraţiile legate de ancheta procurorilor ploieşteni care spun că au descoperit o evaziune fiscală de 230 de milioane de euro la compania petrolieră rusească, Lukoil.

„Fără a interfera în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grija că e vorba de 3.500 de oameni şi e vorba de nişte interese de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Să indisponibilizezi conducte, bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conducta în Rusia sau nu ştiu unde, şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”, comenta Victor Ponta.

Şi Monica Macovei a vorbit public deste ancheta Lukoil: „Trebuie să se cerceteze ceea ce se scrie în presă, că Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil, sau prin interpuşi, sau alte bunuri. Familia Niţu (Tiberiu Niţu, procurorul general al României - n.r.) lucrează împotriva justiţiei, lucrează cu politicul. Soţia sa a făcut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e şefa acelor procurori care lucrează la caz"

Inspectorii au ajuns la concluzia că declaraţiile ei, care acuzau presiuni ale procurorului general asupra magistraţilor ploieşteni pentru ridicarea sechestrului din dosarul Lukoil, au discreditat sistemul judiciar.

„Acest caz trebuie anchetat cât mai rapid pănă la capăt. Nu au nicio calitate, sunt egali cu Ponta în acest moment”, afirma şi Traian Băsescu.

La limita Constituţiei au fost catalogate şi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. A fost concluzia Inspecţiei Judiciare, sesizată de un membru al CSM: „Problema este că nu este un actor politic aici. Este preşedintele României. Preşedintele României, conform Constituţiei, trebuie să aibă calitate de mediator, el trebuie să fie în afara jocului politic”.

„Au greşit ambii politicieni, atât primul ministru cât şi preşedintele României prin afirmaţiile pe care le-au făcut. Nu am niciun dubiu”, susţinea şi Horaţius Dumbravă.

„Îmi pare rău că trebuie să o spun, domnul magistrat minte. Sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă mai prost decât o facem noi, politicienii”, acuza Traian Băsescu.

2014 a fost anul vorbelor grele aruncate uşor. Primarul Constanţei, Radu Mazare, s-a ales cu un dosar penal după ce i-a înjurat pe procurorii DNA.

Atacurile politicienilor la adresa justiţiei au atras chiar şi atenţia oficialilor americani.

„Este îngrijorător când există atacuri la adresa independenţei sistemului judiciar, este îngrijorător când politicieni din orice partid aleg să intre în dispute pe marginea deciziilor Justiţiei”, atrăgea atenţia Victoria Nuland subsecretar de stat american.

Sub tot acest val de atacuri, procurorii şi judecătorii au cerut în nenumărate rânduri să le fie apărată reputaţia profesională. A fost cazul procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Covesi, dar şi a preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Iar anul s-a încheiat fără vreo măsură luată împotriva celor care au atacat justiţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri