Robert Cazanciuc: Am făcut apel la oamenii politici să aibă rezerve când discută despre justiţie

Data publicării:
cazanciuc - 5664636-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

"În ultimul timp, sunt foarte multe declaraţii despre justiţie în spaţiul public. Analiști, juriști din toate mediile, oameni politici, toată lumea discută despre justiție. În mod cert, acest lucru nu ajută întotdeauna la dialogul dintre instituții, am făcut apel în mod constant, în special la oamenii politici, să aibă o anumită rezervă atunci când discută despre justiție. Pe de altă parte, este foarte dificil să ceri să aibă această rezervă când spre exemplu un membru al CSM critică celelalte puteri ale statului - Parlamentul, Guvernul - spunând de exemplu că se emit prea multe ordonanțe de urgență. Este o declarație eminamente politică că se emit prea multe ordonanțe de urgențe, în condițiile în care acest Guvern a emis până acum cele mai puține, și în mod cert acest tip de declarație politică nu ar trebui să se regăsească din partea unui membru al CSM. Nu ajută în niciun caz la dialogul dintre instituții", a spus Robert Cazanciuc, marţi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

El a făcut aceste declaraţii, în contextul în care a fost întrebat dacă afirmaţiile premierului referitoare la justiţie sunt de natură să pună presiune pe justiţie.

În cadrul şedinţei de plen de marţi, judecătorul Alexandru Șerban, membru al CSM, a cerut ca CSM să analizeze posibilitatea ca Inspecția Judiciară (IJ) să fie sesizată, în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind condamnarea lui Liviu Dragnea.

Tot marţi, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu, a spus, referitor la acelaşi subiect, că plenul CSM are posibilitatea să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a se constata dacă a fost sau nu încălcată independența justiției.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că, la nivelul PSD există o stare de tensiune, cauzată de faptul că Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul "Referendumul". Mai mult, Ponta a afirmat că judecătoarele care l-au condamnat pe Liviu Dragnea ar fi fost arestate dacă îl achitau.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri