România, condamnată la CEDO pentru moartea unui om împuşcat în casă în timpul Revoluţiei

Data publicării:
cedo - captura digi24

 Curtea de la Strasbourg a decis ca statul român să îi plătească reclamantei suma de 15.000 de euro

Cătălina Filip s-a plâns la CEDO în 2009 de felul în care a fost anchetată moartea soţului ei, care a survenit pe 25 decembrie 1989, în Bucureşti. Bărbatul a fost împuşcat atunci, la el în casă, stând în faţa ferestrei.

Ancheta a fost deschisă în 1990 de Parchetul Militar Bucureşti, dosarul fiind conexat în 2007 cu o altă cauză privind actele de violenţă comise în Bucureşti în decembrie 1989. Investigaţia nu era însă finalizată nici în 2009, când femeia s-a adresat CEDO.

Curtea de la Strasbourg a decis ca statul român să îi plătească reclamantei suma de 15.000 de euro, pentru lipsa unei investigaţii efective în ceea ce priveşte moartea soţului ei, fiind încălcat articolul 2 (dreptul la viaţă) din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului.

Decizia luată marţi de CEDO urmează altora prin care foşti revoluţionari şi rude ale acestora au fost despăgubiţi, pentru modul de desfăşurare a anchetei în cauza cunoscută ca "dosarul Revoluţiei".

Alte opt persoane, victime ale Revoluţiei sau care şi-au pierdut rude în decembrie 1989, au fost despăgubite, cu câte 8.000 de euro, printr-o decizie a CEDO din martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri