România riscă sancțiuni UE după ce a pierdut un proces din cauza poluării de la Moldomin

Data publicării:
icon moldomin 1

 

În martie, Ministerul Economiei a propus un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru rezolvarea problemei, însă proiectul este şi acum pe circuitul de avizare.

Decizia a fost anunţată de Ministerul Economiei, care susţine că va depune toate eforturile pentru implementarea rapidă a unei soluţii în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere, aflat în proprietatea statului şi în administrarea Moldomin, de la care provine poluarea.

"În acest sens, adaptăm cadrul legislativ pentru a răspunde corespunzător obligaţiilor ce decurg din Directiva 2006/21/CE. Urmărim cu atenţie procesul de implementare a unei soluţii, în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere şi vom demara o analiză menită să clarifice responsabilitatea situaţiei prezente", a precizat ministerul, într-un comunicat.

Ministerul mai afirmă că va purta un dialog strâns cu reprezentanţii Comisiei Europene pentur a evita impunerea unor sancţiuni financiare, în cazul în care se declanşează o acţiune în constatarea neexecutării hotărârii pronunţate.

"Precizăm că la acest moment nu se aplică sancţiuni pecuniare", a menţionat Ministerul Economiei.

Sitauţia a fost semnalată de mai multe luni de către angajaţii Ministerului Economiei, care au propus, în luna martie, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru rezolvarea problemelor.

Pentru evitarea unei condamnări şi a măsurilor pecuniare la care va fi supusă România în cazul unei decizii definitive a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, se impune finanţarea activităţilor de conformare de mediu şi, implicit, respectarea obligaţiilor asumate prin respectiva directivă, se arată în proiectul de act normativ neadoptat încă de Guvern.

În 2012, Comisia Europeană a declanşat împotriva României o acţiune pentru neîndepliniriea obligaţiilor prevăzute de Directiva privind gestionarea deșeurilor din industriile extractive, care a vizat iazurile de decantare aparţinând Moldomin SA, printre care Iazul Tăuşani şi Iazul Boşneag, care avea ca termen pentru refacerea mediului până în aprilie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri