Şantajul, arma preferată de oamenii de afaceri

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax

Primul dosar de şantaj la nivel înalt a fost cel al lui Sorin Ovidiu Vântu. Omul de afaceri încerca să-l intimideze pe fostul său asociat Sebastian Ghiţă. Totul se întâmpla în 2011. Înregistrările depuse la dosar au fost probe care l-au trimis în închisoare pe Sorin Ovidiu Vîntu.

„S. Vîntu: Ca tine, la modul cel serios, am îngropat prin dealurile de pe acolo din Moldova, am îngropat la propriu.

S. Vîntu: Prietenu' tău Măgureanu îşi poate confirma că mi-a dat OK-ul să împuşc rakeţii care vor să... pe teritoriul României.

S. Ghiţă: Nu-l cunosc!

S. Vîntu: şi că am împuşcat sute, nu zeci!

S. Ghiţă: L-am vazut doar odată. la ziua lu'…

S. Vîntu: şi când spun împuocat, mă refer la propriu! Aici discut clar, nu mă tem că ai ceva pa' tine, mă doare'n...

S. Vîntu: Iniţial, pe cuvântul meu că am vrut să îţi administrez lecţia maximă!

S. Ghiţă: Să mă îngropaţi?

S- Vîntu: şi să dau o lectie tuturor care îndrăznesc…

S. Vîntu: Să mă îngropaţi?”

Trei ani mai târziu, rolurile se schimbau, iar Sebastian Ghiţă devenea din victimă, suspect de şantaj. Acesta l-ar fi ameninţat pe primarul sectorului 3, Robert Negoiţă. Totul ar fi pornit de la nişte discuţii aprinse între cei doi cu privire la atribuirea unor contracte. Primarul a depus imediat plângere la Parchet: „M-a sunat şi m-a ameninţat într-un mod josnic şi ruşinos. M-a ameninţat cu moartea. Mi-a spus: te termin, ai intrat pe mâna mea, mori de mâna mea, nu te mai las”.

Două luni mai târziu, edilul îşi retrăgea plângerea şi dosarul se închidea.

„Aveţi încredere că avem maturitatea necesară să rezolvăm toate problemel”, afirma Negoiţă.

Şi fostul şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, ar fi fost ameninţat de Sorin Ovidiu Vîntu. Acuzat că i-ar fi promis omului de afaceri că-l va scăpa de puşcărie în schimbul sumei de un milion de euro, Rudel Obreja s-a apărat şi a spus că, de fapt, el ar fi fost victima.

Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a depus plângere împotriva finului său, Florin Anghel, ginerele lui Bercea Mondial. Morcea Băsescu susţine că i s-ar fi cerut 280.000 de euro pentru a nu ajunge în presă înregistrări compromiţătoare deţinute de familiei Anghel în care se negocia eliberarea lui Bercea Mondial.

„De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viaţa ta, că mi-ai luat 600.000 euro şi nu ne-ai făcut nimic. Să ştii de la mine, cum te-oi face, să mă ţii minte toată viaţa ta ! Băi, nenicule, nu-ţi dai seama ce faci? La toate televiziunile acum … de la Bucureşti mă duc. De nu te-oi face de râs, în toată ţara asta, să audă pe tot globul!”, îi spunea Florin Anghel lui Mircea Băsescu, potrivit unei inregistrări depuse la dosar.

Florin Anghel îl ameninţa şi pe omul de afaceri Marian Căpăţână, considerat de procurori intermediar între Mircea Băsescu şi familia lui Sandu Anghel: „La puşcărie, de nu-ţi bag un cuţit direct în cap, le las leş acolo! (...) Dacă nu, să moară familia mea, de nu înjunghii pe toţi”.

Cel mai recent caz de şantaj este cel al lui Dan Voiculescu. Acesta este acuzat că ar fi şantajat trei patroni cărora le-ar fi cerut bani mascaţi în contracte de publicitate. Surse judiciare spun că denunţătorii sunt oamenii de afaceri Nelu Iordache, Octavian Creţu şi Nicolae Palfi. Ei erau ameninţaţi cu discreditarea firmelor pe care le conduc, dacă nu încheie contracte de publicitate cu grupul media al familiei Voiculescu. Procurorii DNA l-au pus pe omul de afaceri sub control judiciar.

„Doi denunţători au spus că mi-au dat mie bani pentru că i-am şantajat. E bine să ştie toată lumea că pe Nelu Iordache l-am cunoscut acum 20 de ani, de atunci nu l-am mai văzut. Cum poţi să şantajezi un om dacă nu te întâlneşti cu el, poate nu iar prin telepatie ca la ICA? Nu ne-am întâlnit. Iar pe al doilea nici măcar o dată nu l-am văzut. Pe Nelu acum 20 de ani când voia să intre în AOAR, iar pe al doilea nu l-am văzut deloc”, a susţinut el astăzi.




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri