Șase reținuți în dosarul „Diplome de licență fără studii”

Data actualizării: Data publicării:
catuse bani ancheta FB politie

Față de alte nouă persoane s-a dispus măsura controlului judiciar, informează IGPR. Măsurile vin după ce, miercuri, au fost efectuate 106 percheziții în trei județe, vizați fiind profesori universitari, studenți și foști studenți. Potrivit sursei citate, în urma perchezițiile au fost ridicate 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice.

„Până în acest moment, șase persoane au fost reținute și urmează să fie prezentate instanței, cu propunere de arestare preventivă, iar față de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar”, transmite IGPR.

Anchetatorii susțin că, în cadrul unor instituții de învățământ superior, s-ar fi constituit rețele infracționale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenți la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor.

„În acest mecanism, studenți care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alți colegi.În anumite cazuri, banii oferiți în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsați la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relații de prietenie cu cadrele didactice. În fapt, cadrele didactice ar fi pretins și primit bani și bunuri de la studenți pentru a le oferi lucrări de licență deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenți străini, înscriși la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceștia să înțeleagă limba”, se precizează în comunicatul IGPR.

Totodată, informaticienii instituțiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidența situațiilor școlare și ar fi modificat rezultatele obținute de unii dintre studenți ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

106 percheziţii au fost efectuate, miercuri, în judeţele Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş. Profesori de la universităţile „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad sunt cercetaţi pentru că ar fi dat note unor studenţi care NU se prezentau la examen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri