Scandalul ENEL Muntenia. DNA a ascultat telefoanele suspecților

Data publicării:
ENEL fraude

Pentru ENEL MUNTENIA SUD nu au fost respectate obligaţiile de investiţii, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul A.N.R.E., în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control şi recepţie”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Reprezentanţii Enel susţin însă că au respectat toate prevederile din contractul de privatizare.

„Nivelul investițiilor agreat pentru toate cele trei companii de distribuţie a fost îndeplinit şi chiar depăşit. Din 2005, când a intrat pe piaţa din România, Enel a investit aproximativ 1,9 miliarde de euro, fără taxele de conectare," au declarat reprezentanţii companiei.

Tot în schimbul mitei, grupul italian ENEL urma să fie favorizat în timpul privatizării societăţii de stat Nuclearelectrica. Toţi cei trei acuzaţi neagă, dar procurorii susțin că au dovezi clare. Înregistrări ale unor convorbiri telefonice dovedesc că Sorin Dumbrăveanu, unul dintre vicepreşedinţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul energiei, era omul care făcea toate jocurile. Într-o discuţie cu unul dintre acuzaţi, omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru arată că un director de la ENEL Muntenia Sud era gata să ofere mită ca să nu fie obligat să reducă preţurile.

DNA a ascultat telefoanele suspecţilor

Sorin Claudiu Dumbrăveanu: Era în sevraj (GUGU FLORIN de la ENEL - n.r.) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.

Gheorghe Ciubotaru: Trebuia să vândă…

Sorin Claudiu Dumbrăveanu: L-am chemat şi i-am zis că mă mai gândesc…

(sursă: Referatul procurorilor DNA)

Mai mult, spun procurorii, vicepreşedintele Autorităţii pentru Reglementare în domeniul Energiei a acceptat ca Enel Sud Muntenia să ceară de două ori bani clienţilor pentru certificatele verzi. Conform legii, Enel era obligată să scadă tarifele cu şase procente, dar asta însemna să piardă peste două milioane şi jumătate de euro.

Tot angajatul statului a propus o soluţie salvatoare directorului Florin Gugu, de la furnizorul de electricitate.

Sorin Claudiu Dumbrăveanu: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni. S-a aprobat aşa. A fost greu să nu… să blochez tot…

Zic eu că a ieşit…

Florin Gugu: Da, nu… E ok. 1,3%nu e foarte impactant. Bine.

(sursă: Referatul procurorilor DNA)

Anchetatorii spun că vicepreşedintele Autorităţii pentru Reglementare în domeniul Energiei, Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Muntenia Sud, Florin Gugu, şi omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru formau un triunghi al ilegalităţilor. Oficialul statului închidea ochii la ilegalităţile comise de italieni, ENEL dădea mită lui Dumbrăveanu şi contracte firmei lui Ciubotaru, iar acesta din urmă plătea sume negre ca să primească angajamente. De altfel, pe Sorin Dumbrăveanu şi Gheorge Ciubotaru îi leagă un trecut comun. Primul a fost demult angajat la fima omului de afaceri.

Procurorii au tras concluzia că în urma înţelegerilor clandestine, peste un milion de abonaţi ai Enel Muntenia Sud ar fi plătit facturi nejustificat de mari. Societatea de distribuţie a energiei electrice nu a anunţat dacă înapoiază banii încasaţi ilegal. Într-un comunicat, spune că aşteaptă rezutatele anchetei. Între timp, la casierii au început deja să se strânga reclamaţii.

Dincolo de ancheta procurorilor, Partidul Democrat Liberal a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să clarifice problema tarifelor Enel.

Autoritatea pentru Reglementare în Domeniul Eergiei a anunţat însă că reducerea facturilor cu 1,3 în loc 6 procente a fost făcută conform legii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri