Scandalul Omniasig. Un milion de asigurări nu ar fi fost înregistrate oficial în baza de date a ASF

Data publicării:
omniasig

Peste 150 de poliţişti au fost mobilizaţi în percheziţiile la sediile Omniasig din toată ţara.  

Poliţiştii au descins, încă de dimineaţă, în toate sucursalele judeţene, din Capitală, dar şi la sediul central al Omniasig.

Suspiciunile pe care noi le avem privesc realitatea şi modul de întocmire a poliţelor de asigurare, dar pot să va spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala și corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care le-au încheiat”, a precizat Alexandru Ioniță, director la Direcția de Investigare a Fraudelor.

Activitatea companiei a fost blocată ore în şir, motiv de panică pentru clienţii din toată ţara.

Nu-mi ţineţi uşa închisă. Eu sunt client, am plătit bani mulţi cinci ani de zile. Ca să fiu sigur. Deci, chemi un director. Nu mă mai interesează pe mine. Îmi ţineţi uşa închisă că ce? Eu plătesc aici ca să îmi ţineţi uşa închisă? Cheamă domnule un director că nu stau în uşa ta aşa”, le spunea, dimineață, un client bodyguarzilor de la o fililală Omniasig.

„Deocamdată nu se poate. Tot sistemul este blocat”, i s-a replicat.

Dialogul a continuat:

- Da, dar eu nu am nevoie de sistem.

- Ştiu, dar dacă toţi angajaţii nu..

- Păi angajaţii nu poate să preia aici?

- Nu este nimeni.

- Cum adică nu este nimeni?

Procurorii au suspiciunea că poliţele încheiate în ultimul an nu au fost înregistrate oficial în baza de date a Autorităţii de Supraveghere. Ar fi vorba de peste 1 milion de asigurări, care sunt verificate acum. Concret, cetăţeanul plătea asigurarea, primea documentul, dar angajaţii societăţii nu îl şi înregistrau oficial. Îl treceau într-un registru intern, şi, doar în cazul în care beneficiarul avea un accident ori locuinţa asigurată era afectată, înregistrau oficial asigurarea.

Surse judiciare arată că, prin nedeclararea numărului real de contracte încheiate, compania evita şi majorarea rezervei obligatorii, calculată în funcţie de numărul şi valoarea poliţelor încheiate.

În urma percheziţiilor, compania de asigurări a anunţat că a demarat propriile verificări.

„Unicul obiect al acţiunii de verificare desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD. Compania noastră va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate”, se arată într-un comunicat al Omniasig.

Peste 40 de persoane, printre care şi angajaţi cu funcţii de conducere în cadrul companiei, sunt în vizorul anchetatorului şi vor da declaraţii.

Omniasig se numără printre primele cinci companii de asigurări din România. Numai anul trecut valoarea poliţelor încheiate a depăşit 881 de milioane de lei.

Afacerile asiguratorilor

Prime subscrise / Cotă de piaţă

Astra SA 1,13 mld. lei / 13,7%

Allianz-Tiriac Asigurări 900 mil. lei / 10,9%

Groupama Asigurări 807 mil. / lei 9,7%

Omniasig VIG 794 mil. lei / 9,6%

Clienţi nemulţumiţi de companiile de asigurări -  9.250 de petiţii în 2013

Ce au reclamat: 

-neplata sau plata parţială a despăgubirilor solicitate

-nerespectarea normelor

-solicitări de recalculare a despăgubirilor

(sursa: ASF)

Compania Omniasig nu este prima care are probleme anul acesta. Liderul pieţei asigurărilor - compania Astra - a fost pusă sub administrare specială la mijlocul lunii februarie. Autorităţile au descoperit că firma nu va putea să suporte pagubele, în cazul unei catastrofe. A subestimat cu 40% daunele posibile.

Și Carpatica a fost în centrul unui scandal în urmă cu câteva luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri