Schema corupției din Mehedinți. Alte nouă persoane, puse sub urmărire penală în dosarul șefului Consiliului Județean

Data publicării:
Adrian Duicu cj mehedinti-Mediafax Foto-Gigi Ciuncanu

Actualizare 19.00. Procurorii DNA au început urmărirea penală față de alte nouă persoane, în dosarul președintelui CJ Mehedinți.

Printre aceștia se aflp managerul spitalului județean Drobeta Turnu Severin, secretarul CJ Mehedinți, directorul Direcției Economice din cadrul Consiliuli Județean și directorul Casei județene de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, au fost puși sub urmărire penală și directorii a două posturi de televiziune din Mehedinți.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Mehedinţi a plătit anul trecut cotizații în valoare de 36.000 de lei la PSD. Aceasta este cea mai mare cotizație făcută la partid în 2013.

____________________

Adrian Duicu i-ar fi promis comisarului șef menținerea în funcție și chiar o avansare la București. La rândul său, Ștefan Ponea s-ar fi arătat dispus să-l scape basma curata la Curtea de Apel Craiova, unde șeful Consiliului Județean se luptă cu ANI într-un proces pentru conflict de interese.

Relația dintre cei doi, spun anchetatorii, a căpătat o latură penală anul trecut, în martie. Procurorii susțin că Ioan Adrian Duicu i-ar fi promis lui Ștefan Ponea intervenții la Ministerul de Interne și la IGPR. Însă anchetatorii nu precizează și dacă acesta a mers până la capăt.

Pentru mutarea polițistului la București ar fi fost nevoie ca șeful Poliției, chestorul Petre Tobă, să înainteze această propunere ministrului de atunci, Radu Stroe. Coincidență sau nu, potrivit unor surse din MAI, în primăvara anului trecut se știa că Ștefan Ponea urma să ajungă la București, director adjunct la Direcția de Ordine Publică din IGPR. Locul era liber după ce Mihail Pruteanu – acum șef al Poliției Capitalei - fusese transferat la IPJ Olt.

Mai mult decât atât, Adrian Duicu ar fi promis și că va interveni la Guvern pentru ca soția polițistului, procurorul Elisabeta Ponea, să ajungă într-o funcție de conducere la Ministerul Public. În acea perioadă, Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, intenționa să o propună pe aceasta șef al Secției Judiciare a DNA, însă, susțin surse judiciare, și-ar fi schimbat opțiunea în ultimul moment.

Nici Ștefan Ponea nu ar fi rămas dator, spun anchetatorii. Acesta i-ar fi promis președintelui Consiliului Județean că-l va scăpa de dosarul pe care acesta îl avea cu ANI. Sora polițistului, Adina Ponea, este judecător la Curtea de Apel Craiova, acolo unde se judecă procesul. Șeful CJ Mehedinți a câștigat în primă instanță războiul cu ANI.

Adrian Duicu este acuzat de procurorii de comiterea a șapte fapte penale, unele dintre ele foarte rar întâlnite în dosarele DNA. De exemplu, anul trecut, în decembrie, ar fi obligat toți primarii din județ să cotizeze la televiziunea sa locală. În schimbul a 600 de lei, edilii urmau să primească dreptul de a transmite un mesaj de felicitare de sărbători adresat localnicilor.

Președintele Consiliului Județean ar fi încercat, de asemenea, să compromită o asistentă de la Spitalul Județean Mehedinți, care i-ar fi afectat afacerile cu spitalul. Procurorii susțin că acesta a trimis angajații postului de televiziune să-i ofere mită și să o filmeze cu o cameră ascunsă. Asistenta a refuzat însă de fiecare dată banii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri