Schema frauduloasă prin care Neculai Onțanu a devenit proprietarul unui teren în centrul Capitalei - referatul procurorilor

Data publicării:
catuse GettyImages-511637734

În schimbul restituirii dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri, Neculai Onțanu a primit în 2007 o suprafață totală de teren de 1.000 mp situată pe strada Barbu Văcărescu. Terenul a fost transferat în prin intermediul unui contract de vânzare - cumpărare fictiv către o persoană interpusă. Valoarea de piață a terenului era de aproximativ 2.800.000 euro, iar valoarea estimată - de 500.000 de euro, conform Ghidului notarilor, spun procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

În prețul contractului a fost menționat un preț mult mai mic, de 50.000 euro, care nu ar fi fost plăătit în realitate.

DNA mai arată că Neculai Onțanu a fost ajutat de avocata Loredana Radu să primească acest teren drept mită. Apoi, avocata a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului către un apropiat al primarului Onțanu Neculai, în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de șapte ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului, spun procurorii.

Aceștia mai arată că Toma Șutru, secretarul Consiliului Local al Sectorului 2 București, a primit de suma totală de 2.000.0000 euro pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor indicate anterior. Banii au fost dați prin încheierea unui contract fictiv de vânzare cumpărare cu tatăl inculpatului pentru un teren inutilizabil economic și care valora la momentul încheierii înțelegerii aproximativ 215.000 euro, arată DNA. Banii au fost transferați într-un cont bancar pentru care Șutru avea drept de semnătură, iar pentru a ascunde originea banilor au fost realizate apoi mai multe transferuri bancare și investiții imobiliare în România și Spania.

Procurorii arată și cum a fost posibil un astfel de transfer de drepturi de proprietate.

Pentru terenurile ce nu puteau fi restituite pe vechiul amplasament, s-a generalizat o practică potrivit căreia solicitanții identificau suprafețe de teren libere de sarcini și cereau ca acestea să le fie atribuite în compensare, deși niciun act normativ nu prevedea dreptul petentului de a-și alege imobilul atribuit în compensare sau prioritatea celui care identifică un anumit teren. Mai mult,

compensarea se realiza prin atribuirea unui teren cu suprafață echivalentă, fără a se lua în considerare valoarea de piață a acestuia raportat la vechiul amplasament, astfel încât pentru un hectar de teren aflat la periferia orașului se putea obține în compensare un hectar de teren aflat în cea mai valoroasă zonă centrală”, se arată în referat.

În aceste condiții, dosarul pentru restituirea dreptului de proprietate, depus de un cumpărător de drepturi litigioase, a fost depus la sfârșitul anului 2006. Acesta a vorbit cu un prieten al lui Neculai Onțanu, care i-a cerut ajutor edilului pentru rezolvarea dosarului. Onțanu l-a trimis pe acesta la Toma Șutru, care coordona dosarele referitoare la proprietate la nivelul Primăriei Sectorului 2.

În ceea ce privește traseul dosarului, „demersurile efectuate de Onțanu Neculai și Șutru Toma au avut un caracter atipic, printre acestea regăsindu-se păstrarea nemijlocită a documentației în biroul secretarului, ignorarea opiniilor formulate de departamentul juridic și formularea propunerii de reconstituire în lipsa avizului emis de acest departament”, se arată în referatul procurorilor.

Cum ar fi „cumpărat” Neculai Onțanu terenul din Barbu Văcărescu

După emiterea titlului de proprietate, Onțanu Neculai i-a transmis lui (...) ca în contul foloaselor care i se cuveneau să îi fie cedat dreptul de proprietate asupra unei părți din lotul de teren atribuit în strada Barbu Văcărescu. Inculpatul a cerut ca terenul să fie transferat unui intermediar pe care l-a indicat, respectiv inculpata Radu Loredana Claudia.

(...) i-a transmis la rândul său această solicitare lui (...), urmând ca acesta să se ocupe de încheierea contractului de vânzare cumpărare prin mandatarul proprietarului, pe care îl coordona.

În baza acestei solicitări, la data de 13.11.2007 s-a încheiat un contract de vânzare cumpărare prin care (...), reprezentant de mandatarul (...), a transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 1.000 mp către Radu Loredana Claudia. Terenul se află la extremitatea lotului atribuit prin titlul de proprietate pe strada Barbu Văcărescu, pe malul lacului Tei.

Contractul a fost redactat de Radu Loredana Claudia, care are calitatea de avocat, iar notarul a fost ales de cumpărător, fiind diferit de cei cu care coopera în mod obișnuit (...) și care au autentificat alte zeci de contracte privind terenurile atribuite prin același titlu de proprietate.

Prețul prevăzut în contract a fost prevăzut de 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Acest preț este de 10 ori mai mic decât valoarea minimă prevăzută la acel moment pentru zona respectivă în Ghidul cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (500 euro/mp), raportat la care s-a realizat taxarea tranzacției”, se arată în referat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri