Schengen și MCV. Decuplarea României de Bulgaria: Lucrurile sunt de clarificat politic și juridic, spune ministrul justiției

Data publicării:
luca cu cazanciuc

„Lucrurile sunt și politic de clarificat, dar și juridic”, a spus ministrul Robert Cazanciuc, întrebat dacă se poate face o decuplare a României de Bulgaria, în sensul ca una dintre ele să poată scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare ceva mai devreme decât cealaltă. „În momentul de față suntem într-o evaluare în care România se află mult în fața Bulgariei. Lucrurile sunt în mod evident în marje foarte mari față de anii trecuți, ceea ce îndreptățește România să ceară Bruxelles-ului un tratament corespunzător progreselor făcute”, a declarat ministrul. „Se poate traduce printr-o decizie cât se poate de rapidă în alte mecanisme în care România este parte în momentul de față”, a adăugat Robert Cazanciuc, precizând că se referă în primul rând la Schengen.

O aderare parțială la Schengen, probabilă în martie anul viitor

O decizie privind aderarea la Schengen cu frontierele aeriene este posibilă încă din cursul acestui an, susține ministrul Cazanciuc. „Așa cum arată lucrurile în momentul de față, o decizie politică poate fi obținută în acest an, în așa fel încât la începutul anului viitor să putem vorbi de o deschidere în primă fază în zona aeroportuară și portuară”, a declarat Robert Cazanciuc la Digi24.

„Dar există în continuare rețineri în anumite capitale europene pentru a sprijini o asemenea decizie politică”, a avertizat ministrul justiției. „Datoria noastră în țară este să arătăm partenerilor europeni că nu e cazul să aibă asemenea rețineri. Din contră. Prezența României în spațiul Schengen ar aduce un plus de siguranță”, a adăugat Robert Cazanciuc.

Vor fi două consilii Justiție-Afaceri Interne (JAI) anul acesta – unul în iunie și unul în septembrie. Acestea sunt momentele în care se poate lua o decizie politică. „Cred că este puțin devreme să spunem iunie pentru a avea o asemenea decizie, dar este suficient timp până în toamnă pentru a convinge partenerii europeni că nu trebuie să aibă rezerve față de România pentru a deschide porțile Schengen pentru zona portuară și aeroportuară”, a declarat Robert Cazanciuc în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

Dacă decizia politică se ia în toamnă, ea va deveni efectivă probabil în primăvară, fiind nevoie de o perioadă de implementare. „Cu siguranță martie poate fi un termen mai mult decât rezonabil. E o așteptare firească, până la urmă, a noastră”, a conchis ministrul Robert Cazanciuc.

Citiți și: 

Boiko Borisov: Bulgaria va depăși România în rezultatele luptei anticorupție
Președintele Bulgariei, despre Schengen: „Am pornit împreună și dacă vom fi separați, niciunul dintre noi nu va mai fi privit cu încredere”
Bulgarii, invidioși pe reformele din Justiție ale României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri