Schimbarea Codului Penal - haosul de ieri

Data publicării:
florin iordache - gov.ro
Foto: Gov.ro

Zi foarte agitată ieri pentru Florin Iordache - s-a vorbit încă de la prânz de plecarea sa iminentă din Executiv. Asta nu l-a împiedicat ca, în decurs de doar câteva ore, să trimită trei puncte de vedere oficiale privind modificarea codurilor penale. În ultimul comunicat de presă, Florin Iordache anunţă dezbateri pentru ca deciziile Curţii Constituţionale să fie incluse în Codul Penal.

Legea, așa cum am prezentat-o, dorea să respecte deciziile CCR. Sunt foarte multe prevederi neconstituționale. Urgența se justifică și acum”, a spus Florin Iordache.

Puţin înainte de ora 8:00, când a ajuns la minister, Florin Iordache era sigur va prezenta forma finală a legii de modificare a Codului penal.

Convingere întărită o oră şi jumătate mai târziu: „Departamentul de elaborare va elabora în acest moment un proiect de lege care sa cuprindă toate deciziile CCR. Va rămâne în dezbatere publică 30 de zile.”

La prânz, s-a aflat ca proiectul a ajuns pentru avizare și obținerea unui punct de vedere la Consiliul Superior al Magistraturii și la instanțele și parchetele din toată țara.

Documentul poarta data de 5 februarie în antet. Practic, era deja elaborat la ora la care Florin Iordache promitea acest lucru.

Elaborat e însă mult spus, întrucât e o copie aproape fidelă a ordonanţei de urgenţă numărul 13. Lipseşte doar pragul de 200.000 de lei.

La ora 13.20, Ministerul Justiţiei anunţa printr-un e-mail că Proiectul de modificare a codurilor nu mai e o prioritate. Ataşamentul mesajului electronic contrazicea însă acest lucru.

În vederea elaborării proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii (...), Ministerul Justiţiei va centraliza deciziile Curţii Constituţionale, precum şi punctele de vedere ce vor fi înaintate. După analiza aceastora, urmează ca proiectul să fie pus în dezbatere publică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

20 de minute mai târziu, instituția a revenit cu un alt comunicat: „Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii (...). În prezent Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare.”

Aceste anunţuri contradictorii nu fac altceva decât să să contureze haosul din Ministerul Justiţiei. Decizile CCR ar fi trebuit să fie baza Ordonanţei 13, cea adoptată noaptea de Guvern.

Lipsa de coerență a oficialilor din ministerul condus de Florin Iordache a continuat. În jurul orei 14:30, ziariștii au fost anunțați că proiectul trimis la Consiliului Superior al Magistraturii a fost retras, urmând sa fie înlocuit. Informația nu a ajuns și la CSM.

Două ore mai târziu, premierul a mai ridicat o problemă.

„Am înțeles că între timp a fost trimisa adresa prin care s-a retras, ea nu a fost pe ordinea de zi, nu a fost un proiect de lege să trimitem spre Parlament”, a declarat Sorin Grindeanu.

Pe seară, la ora 19:30, Ministerul Justiţiei a trimis un nou comunicat de presă, pentru a anunţa că va organiza dezbateri pentru modificarea codurilor penale, astfel încât acestea să includă hotârările Curţii Constituţionale.

„Ministerul Justiției organizează, în perioada următoare, un grup de lucru inter-instituțional, la care sunt invitați să participe reprezentanți ai tuturor profesiilor sistemului judiciar, societății civile și mediului academic, în vederea elaborării unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, care să cuprindă și să pună în aplicare deciziile Curții Constituționale pronunțate, până în prezent”, se arată în comunicat.

Cât despre actul normativ adoptat de guvern, prin care a fost abrogata Ordonanţa 13, Consiliul va analiza în şedinţa de plen de marți, daca acesta conţine vreo prevedere neconstituţională. Şi Parchetul General a anunţat că verifică acest aspect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri