Se ia în calcul revocarea şefei DNA? Răspunsul ministrului Justiţiei

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader_uaic
Foto: uaic.ro

În caz că se va pune problema revocării Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de şefă a DNA, presa şi opinia publică va fi înştiinţată la timp, a declarat ministrul Justiţiei, la intrarea în sediul CSM.

tudorel toader_uaic
Foto: uaic.ro

Întrebat, marţi dimineaţă, dacă ia în calcul revocarea procurorului şef al DNA, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a răspuns jurnaliştilor că vor afla în timp util o asemenea informaţie. "Va asigur de faptul ca veti fi primii informati despre o astfel de posibilitate", a declarat Tudore Toader, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Luni, judecătorii Curţii Constituţionale au admis ieri sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu și au decis că există un conflict juridic între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, în ceea ce privește anchetarea de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13. Pe acest fond, la scurt timp de la decizia CCR, preşedintele Senatului a cerut şefei DNA. Tăriceanu este el însuşi implicat într-un dosar deschis de procurorii DNA, în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Luni, înaintea pronunţării Curţii Constituţionale, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că problema trebuie tranşată definitiv. Iar Tudorel Toader, care a fost judecător la CCR, a sugerat şi care ar putea fi calea optimă.

„Nu este suficient să spui că a fost conflict, nu-i suficient să spui cine a creat conflictul, ci trebuie luată o decizie astfel încât pe viitor să nu se mai întâmple astfel de conflicte. O decizie favorabilă ar fi o decizie care ar dezlega o problemă de principiu, o problemă de principiu care rezultă din separația puterilor și anume procurorul anchetează acte, fapte infracționale și nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, unui act. În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, o Hotărâre de Guvern, o Ordonanță de Urgență, ce o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării și nici constituționalitatea. De ce? Pentru că oportunitatea este cenzurată de Parlament, când aprobă/respinge Ordonanța, legalitatea este verificată de judecătorul de contencios administrativ, iar constituționalitatea de către judecătorul constituțional”, a declarat Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri