Sebastian Ghiţă rămâne sub control judiciar și nu poate părăsi țara

Data actualizării: Data publicării:
ghita

Deputatul Sebastian Ghiţă rămâne sub control judiciar pe cauţiune şi cu interdicţia de a părăsi ţara, în dosarul în care este judecat alături de fostul şef al Poliţiei Judeţene Prahova Viorel Dosaru, fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas şi de Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, foşti procurori şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, după ce instanţa supremă i-a respins contestaţia, decizia fiind definitivă, scrie News.ro.

ghita
Foto: Inquam Photos / Adel Al-HAddad

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus menţinerea controlului judiciar pe cauţiune luată de procurorii DNA Ploieşti în cazul lui Sebastian Ghiţă şi i-a respins ca neîntemeiată cererea de modificare a conţinutului măsurii preventive, respectiv de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara.

De asemenea, instanţa a menţinut măsura controlului judiciar pentru Liviu Tudose.

Sebastian Ghiţă, acuzat în mai multe dosare de corupţie, candidează pentru un nou mandat de parlamentar, el ocupând locul al doilea pe lista PRU pentru Camera Deputaţilor.

La sfârşitul lunii iunie, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel (PCA) Ploieşti, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova Constantin Ispas.

În 6 octombrie, instanţa supremă a decis să retrimită dosarul la DNA, pentru ca procurorii să stabilească dacă îl mai trimit în judecată pe procurorul Liviu Tudose şi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, după ce instanţa a anulat o declaraţie de martor care apoi a fost folosită ca probă în acuzarea acestuia.

Instanţa a menţinut atunci, pe o perioadă de 60 de zile, începând din 5 octombrie, controlului judiciar pe cauţiune dispus în cazul lui Sebastian Ghiţă, dar a admis cererea deputatului de modificare a obligaţiilor din conţinutul măsurii preventive şi a ridicat interdicţia de părăsire a ţării.

De asemenea, judecătorii au decis ca Aurelian Mihăilă, Viorel Dosaru, Constantin Ispas şi Liviu Tudose să rămână sub control judiciar pentru încă 60 de zile, calculate începând din 5 octombrie.

Decizia a fost contestată la un alt complet de la instanţa supremă, care a stabilit ca Sebastian Ghiţă să aibă în continuare intedicţie de a părăsi ţara şi a menţinut controlul judiciar pentru Liviu Tudose.

Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că, din iunie 2013 şi până în primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauza în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală.

„Concret, folosindu-se de influenţă pe care o avea şi pe care o exercită efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, potrivit DNA.

În schimbul informaţiilor pe care le-ar fi obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţin anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în care Ghiţă a fost inculpat alături de cei doi foşti şefi din IPJ şi DGA Prahova şi de cei doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a pornit de la denunţuri făcute de Răzvan Alexe şi are legătură cu un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, instrumentat de PCA Ploieşti şi trimis în judecată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri