Sechestru extins pe averea lui Ioan Niculae, audiat azi în dosarul gazelor ieftine: Dacă nu se consumau, puteau fi explozii cu mulţi morţi

Data publicării:
Untitled

Actualizare 12:00: Procurorii DIICOT au extins sechestrul pe averea celui mai bogat om din România. Este vorba despre un teren din staţiunea prahoveană Buşteni de care Ioan Niculae nu se va mai putea atinge.

În urmă cu aproape două luni, procurorii au extins cercetările în acest dosar, după ce au constatat că omul de afaceri a încercat să-şi scoată, ilegal, averea de sub sechestru. 


Actualizare 11:45: La ieșirea din sediul DIICOT, Ioan Niculae a declarat – întrebat de jurnaliști – că discount-ul comercial nu este prejudiciu.

„Nouă, la mai multe firme, ne dădeau discount, dacă îndeplineam niște condiții. Faptul că aduceam gaz iarna și ajutam sistemul național să se mențină în echilibru. Nouă ziceau că ne dau 30 de dolari pe mia de metri cubi discount, dacă îndeplineam aceste condiții. În același timp, se dădeau și 17 dolari la toți ceilalți, care nici nu ajutau sistemul național, luau gazul de la Romgaz și îl vindeau, făceau factură la populație, și au primit pe o cantitate mult mai mare decât noi, iarna – pentru că pe noi iarna ne opreau, 17 dolari. Noi primkeam 30 de dolari ipotetic, dar nu ne-au dat niciodată gazul. Dar la cele două firme mari de distribuție care au primit discount-uri de 17 dolari pe mia de metri cubi necontribuind cu nimic la siguranța sistemului național puteți să spuneți că ăla nu e prejudiciu?”, a declarat Ioan Niculae.

Omul de afaceri a mai spus și că nu este adevărat că ar fi avut datorii și că, astfel, nu ar fi îndeplinit una din condiții.


Omul de afaceri Ioan Niculae a ajuns în această dimineață la sediul DIICOT pentru audieri în dosarul gazelor ieftine. Anterior, tot în această dimineață, a fost audiată și fosta soție a acestuia, Domnița Niculae.

„La momentul respectiv, în 2009, dacă nu s-ar fi făcut această soluție legislativă, cred că multe conducte de gaze ar fi bubuit, probabil cu mulți morți. Întrebați la ANRE, să întrebați cât e consum de gaze are România față de producția zilnică”, a spus el la intrarea în sediul DIICOT.

Ioan Niculae a mai spus că în 24 de ani a fost omorâtă o industrie întreagă, „singura care rămăsese în picioare ca ramură industrială - industria de îngrășăminte chimice”.

Omul de afaceri a subliniat și că „România nu are preț liber la gaze nici acum”.

„Nicio treime din gazele pe care le producem astăzi nu le consumăm, pentru că între timp am tăiat fabricile, le-am vândut la fier vechi, 24 de ani a fost principalul sport național a fost tăierea fabricilor de la scrap și vânzarea prin toate porturile Constanța pe cale ferată, mai aveau puțin și exportau fier și pe avioane”, a mai spus el.

Întrebat dacă a pus în pericol siguranța statului prin cumpărarea gazelor din rezerva statului, acesta a răspuns că „dacă nu porneau consumatorii, era același punct critic cum este și astăzi”.

Dacă nu porneau marii consumatori, în aprilie 2009, ajunsese presiunea pe conducte magistrale la peste 32 - 34 de bari, pericol iminent de explozie, ăsta a fost motivul pentru care ne-au chemat guvernanții să găsim o soluție ca să scoată o parte din cantitatea de gaze din conductă. Nu ne-au făcut statuie, ne-au facut dosar penal. În același timp am salvat zeci de mii de oameni pe care trebuie să îi trimitem în șomaj”, a menționat Ioan Niculae.

Au reușit anul trecut să dea o hotărâre de guvern, ducând prețul la dublu la gaz intern. Gazul la pompa în Federația Rusă se vinde cu 160-170 de dolari și vorbim de prețul la gaze, iar noi am dat o hotărâre de guvern prin care îi cresc facilitatea la doi producători, Romgaz și OMV, să vândă la pompă cu 294 de dolari, printr-un act administrativ, nu printr-o liberalizare a pieței, în condițiile în care nu consumăm nicio treime din cantitatea de gaz”, a punctat afaceristul.

Ioan Niculae a preciazat și că nu știe de unde vin acuzațiile, el catalogându-le ca fiind absurde și aberante.

Prețul la gaze a fost de fiecare dată cu profit de 300- 400%, azi e de 500- 600%, inclusiv ce plătește omul de rând. De ce s-a făcut această mascaradă și românii au cel mai mare preț la gaze din UE, printre cel mai mare la motorină și benzină, România fiind dotată și cu țiței și cu gaze”, a mai spus el.

Omul de afaceri a adăugat că un om de rând ar trebui să plătească „nu de cinci ori mai puțin, ci cel puțin odată mai puțin decât cel din Ungaria, care nu are un metru cub de gaz”.

Ce spun procurorii

Procurorii au cu totul altă părere. Ei susţin că Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pe când erau miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe decizii care au sprijinit interesele financiare ale lui Ioan Niculae. E cazul contractului cu Romgaz, prin care grupul Interagro a cumpărat gaz subvenţionat, deşi avea datorii uriaşe către stat.

Iniţial, Ioan Niculae a fost învinuit de subminareaa economiei naţionale, însă după intrarea în vigoare a noilor coduri penale, încadrarea juridică s-a schimbat în abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Aceeaşi acuzaţie i se aduce şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu.

Patronul Interagro mai este acuzat de sustragere de sub sechestru şi spălare de bani, pentru că ar fi înstrăinat mai multe bunuri pe care fusese pus deja sechestru asigurător. Potrivit procurorilor DIICOT, Niculae a înstrăinat, cu complicitatea unor funcţionari de la Cadastru, imobile şi părţile sociale deţinute la firmele sale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri