Secția pentru procurori din CSM a dispus un nou control la DNA

Data actualizării: Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nici nu s-au terminat ecourile primului control efectuat de Inspecția Judiciară la DNA, că secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, marți, ca în termen de șase luni Inspecția Judiciară să efectueze un nou control la Direcția Națională Anticorupție, în care să se verifice situația dosarelor mai vechi de un an și a cauzelor repartizate inițial procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În 4 iulie, Secţia pentru procurori a CSM a avizat revocarea din funcţie a procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga. Cererea de revocare a fost transmisă Secţiei pentru procurori a DNA de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, în 29 iunie. În cazul procurorului Doru Ţulus, revocarea a fost cerută pentru „existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

În cazul procurorului Mihaiela Moraru Iorga, Laura Codruţa Kovesi, a cerut revocarea pe motiv că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte”.

Potrivit surselor citate, Secția pentru procurori a formulat o serie de propuneri proprii de natură a clarifica aspectele insuficient analizate în cuprinsul raportului privind controlul la DNA.

Precedentul control al IJ la DNA a început pe 17 iulie. Atunci era specificată ca dată de final ziua de 11 august. După verificări va fi întocmit un raport care va fi înaintat Secţiei pentru procurori a CSM, care va analiza rezultatele. Controlul care s-a derulat la DNA a fost prelungit, prin ordin al inspectorului șef, până la 25 august întrucât volumul de activitate previzionat de inspectorii judiciari îl depășea pe cel real, iar timpul stabilit inițial pentru efectuarea controlului a fost insuficient.

Marți, în ședința secției pentru procurori a CSM au fost admise numeroase obiecțiuni la raportul IJ privind DNA, de la ambele tabere, atât de la inspectori, cât și de la DNA.

Una dintre concluziile inspectorilor, cu privire la păstrarea în funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost aprobată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri