Șefa DNA: Am avut peste 130 de controale din partea Inspecției Judiciare

Data actualizării: Data publicării:
160209_nitu_dna_08_INQ_Octav_Ganea

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat că instituția pe care o conduce a fost, în ultimul an și jumătate, verificată de peste 130 de ori de către Inspecția Judiciară, chiar dacă în spațiul public s-a încercat acreditarea ideii că DNA nu este controlată. Kovesi a mai declarat că s-a încercat și crearea „unui conflict artificial” între Direcția Națională Anticorupție și Inspecția Judiciară.

160209_nitu_dna_08_INQ_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Într-un interviu pentru Europa FM, Laura Codruța Kovesi a declarat că, într-un an și jumătate, Inspecția Judiciară a derulat peste 130 de controale la DNA. „Controale punctuale, controale tematice și un control de fond (cel cerut de ministrul Justiției - n.r.). (...) Este o activitate normală pentru noi, nu este ceva deosebit când vine Inspecția Judiciară și te verifică (...). Pentru noi, cel puțin în ultimul an și jumătate, au fost controale foarte dese, au fost foarte multe sesizări care s-au făcut la Inspecția Judiciară, au fost controale tematice pe dosare vechi, dispuse de conducerea Inspecției”, a declarat Kovesi.

În spațiul public s-a încercat acreditarea acestei idei că DNA nu a fost controlată. Ba am fost controlați de peste 130 de ori. Chiar dacă nu a fost un control specific de management, dar de fiecare dată s-au verificat modul în care procurorii au lucrat în dosare, dacă s-au respectat dispozițiile legale, modul în care s-au repartizat dosarele”, a mai spus procurorul șef al DNA.

Potrivit șefei procurorilor anticorupție, s-a încercat în ultimul timp crearea „unui conflict artificial” între DNA și Inspecția Judiciară.

Scandalul Focică-Stan

Șefa DNA a fost întrebată, referitor la scandalul iscat în jurul procurorului-inspector Mihaela Focică și a șefului acesteia de la Inspecția Judiciară, Gabriel Stan, dacă a vorbit cu Mihaela Focică. „Potrivit legii şi a regulamentului de efectuare a inspecţiilor, poţi să exprimi un punct de vedere verbal sau scris. Am avut o discuţie cu Inspecţia Judiciară, am exprimat un punct de vedere verbal şi le-am solicitat să-mi dea un termen, pentru că am dorit să trimit și un punct de vedere scris. Și am trimis și un punct de vedere scris de 53 de pagini”, a precizat Kovesi.

Întrebată de înregistrarea din care ar reieși că ar fi făcut presiuni asupra procurorului-inspector Mihaela Focică, șefa DNA a răspuns: „În primul rând, nu știu cât de autentică este acea discuție, nu știu cine sunt protagoniștii, se presupune că sunt anumite persoane. Am citit și eu redarea acelei discuții, nu apare numele Kovesi în acea discuție, nu se spune «Kovesi a făcut, Kovesi n-a făcut», este o discuție între presupuși doi inspectori”.

„Tot din spațiul public, am aflat că această presupusă discuție ar fi fost undeva în luna iulie. Nu știu, nu este confirmat oficial de către nimeni. Însă, sunt convinsă, sau cel puțin așa cred, că șeful Inspecției Judiciare, în momentul în care un inspector se prezintă și-i spune că cineva a făcut presiuni, a doua zi era obligat să dispună un control cu privire la acea situație. Or, aici vorbim despre o înregistrare presupus a fi făcută în luna iulie și despre care se vorbește în luna septembrie. (...) De ce nu s-au luat măsuri timp de trei luni de zile?”, a declarat Kovesi.

Niciodată, niciodată, nu am convocat un inspector în biroul meu. Niciodată, nu am avut relații personale cu inspectorii Inspecției Judiciare. Toate întâlnirile cu inspectorii au avut loc în cadru instituțional atunci când au făcut controale sau verificări (...). Niciodată, nu am făcut presiuni asupra vreunui inspector”, a mai precizat procurorul-șef al DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri