Şefii anti-corupţie, interviuri în presa engleză și spaniolă

Data publicării:
just

 

Unul dintre coordonatorii luptei anti-corupţie, aşa cum îl numesc jurnaliştii spanioli pe Tiberiu Niţu, a spus că una dintre cele mai mari probleme ale societăţii româneşti este corupţia la nivel mic şi mediu. Acest fenomen, spune Tiberiu Niţu, afectează în principal administraţia, unde există foarte multe posturi acordate pe criterii politice.

De asemenea, procurorul-general susţine că regimul comunist a dat peste cap scara de valori a societăţii, ceea ce a dus la răspândirea corupţiei.

Un alt factor important în dezvoltarea fenomenului corupţiei a fost nivelul de trai, foarte scăzut, ceea ce a provocat o dorinţă de îmbogăţire rapidă prin orice mijloace. Statul nu a avut instituţiile şi uneltele necesare pentru combaterea acestei situaţii. Dar acum aceste elemente există în societatea democratică şi la cetăţenii cu un nivel mai mare de simţ civic”, a spus Tiberiu Nițu.

Tot ieri, un alt ziar important din Europa, The Guardian, a publicat un interviu cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre care spun că este femeia care conduce războiul României împotriva corupţiei.

Jurnaliştii britanici mai scriu că DNA se ocupă de corupţia la nivel înalt, adică cu prejudicii de peste 10.000 de euro şi că 90 la sută din dosarele instrumentate s-au încheiat cu o condamnare.

„Chiar cred că activitatea DNA a schimbat mentalitatea cetăţenilor români. Oamenii sunt acum conştienţi că nu trebuie să mai dea mită ca să-şi obţină drepturile”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

România rămâne în continuare una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, potrivit The Guardian. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri