Senator PSD trimis în judecată pentru spălare de bani și evaziune fiscală

Data publicării:
SPALARE BANI 22

 

În același dosar, a fost deferit justiției și un partener de afaceri al senatorului, Mihail Ștefănescu.

Procurorii susțin că senatorul Radu Oprea și Mihail Ștefănescu, în calitate de administratori de drept ai companiilor SC Urban Electric SRL și SC ICIM SA, au ajutat societățile comerciale SC M.C. SRL Ploiești și SC SSWA SRL și pe reprezentanții legali și/sau de fapt ai acestora să deruleze și să înregistreze operațiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziție de contracte de prestări servicii și lucrări fictive și emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligațiilor fiscale către stat.

Totodată, Radu Oprea (până în momentul începerii mandatului de senator) și Mihail Ștefănescu au dispus și dirijat transferul de sume de bani, cunoscând că ele provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, rezultat al încheierii unor contracte de lucrări și prestări servicii care au permis înregistrarea în contabilitate a unor operațiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societăților comerciale pe care le administrau în conturile unor societăți cu comportament tip „fantomă”, cu care doar au simulat operațiuni comerciale, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

În ceea ce privește inculpatele persoane juridice, probatoriul administrat în cauză a relevat că, în perioada aprilie — noiembrie 2012, SC Urban Electric SRL a evidențiat în actele contabile cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale (constând în cinci acte materiale), respectiv înregistrarea în contabilitate a unei facturi emise de SC M.C. SRL Ploiești, în valoare de 228.740 lei și a altor patru facturi emise de SC SSWA SRL Ploiești, în valoare 357.422 lei.

Totodată, în perioada iulie 2010 — noiembrie 2012, SC ICIM SA Ploiești, prin același modus operandi, a evidențiat în actele contabile cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale constând în zece acte materiale, respectiv înregistrarea în contabilitate a unei facturi emise de SC GCE SRL, în valoare de 51.383 lei, a unei facturi emise de SC B. SRL, în valoare de 666.834 lei, și respectiv a opt facturi emise de SC SSWA SRL, în valoare de 270.834 lei.

În aceleași repere, inculpata SC ICIM SA Ploiești, în perioada septembrie 2009 — noiembrie 2012, a achitat prin 10 bilete și 9 ordine de plată diferite sume către societăți comerciale de tip „fantomă”, toate reprezentând transferuri bancare, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Astfel, în perioada 2011 — 2013, SC M.C. SRL Ploiești, SC SSWA SRL Ploiești și altele, administrate în fapt și în drept de alte persoane, au simulat operațiuni comerciale cu mai multe societăți solvabile, printre care și SC ICIM SA și SC Urban Electric SRL, administrate de Radu Oprea și Mihail Ștefănescu, în scopul evazionării bugetului de stat și disimulării rezultatului ilicit pentru albirea produsului infracțiunii, interpunând în schema infracțională mai multe societăți comerciale tip „fantomă”, administrate în fapt de cetățeni sârbi și greci, cu ajutorul cărora sumele de bani au fost transferate de o firmă la alta „în cascadă”.

Totodată, a rezultat că furnizorii nu aveau bază materială reală pentru susținerea activităților declarate, astfel că acestea nu funcționau la sediile menționate și nu dețineau angajați, operațiunile declarate efectuându-se în scopul simulării unor operațiuni economice între societățile respective, scopul final al acestor tranzacții fiind retragerea de către o persoană împuternicită a sumelor de bani rezultate din aceste circuite bancare.

Raportul de constatare tehnico — științifică întocmit în cauză a concluzionat că prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscală comise în contextul cercetat este în cuantum de 223.631 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri