Senatul a retrimis la comisie iniţiativa lui Eugen Nicolicea privind alegerea judecătorilor CCR

Data publicării:
EUGEN NICOLICEA

Plenul Senatului a retrimis marţi, la Comisia juridică, legea social-democratului Eugen Nicolicea prin care este schimbată modalitatea de alegere a judecătorilor Curţii Constituţionale (CCR), în sensul că actul normativ instituie ca pentru numirea de către Parlament a magistraţilor CCR să fie suficiente jumătate plus unu din voturile deputaţilor sau senatorilor prezenţi, faţă de jumătate plus unu din numărul total al aleşilor din fiecare cameră, aşa cum prevede în prezent legea.

EUGEN NICOLICEA

Potrivit propunerii legislative iniţiate de Eugen Nicolicea de modificare a legii de organizare şi funcţionare a CCR, „fiecare Cameră a Parlamentului numeşte un judecător, prin hotărâre, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, cu respectarea dispoziţiilor art. 76 alin. (2) din Constituţie”.

În prezent, actul normativ prevede că „fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, cu votul majorităţii membrilor săi, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit numărul cel mai mare de voturi”.

Iniţiativa lui Eugen Nicolicea a fost adoptată deja de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional, după adoptare legea urmând să fie trimisă pentru promulgare preşedintelui Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri