Şerban Nicolae: Dacă am graţia mai mulţi, ar rămâne bani pentru spitale sau şcoli

Data publicării:
170307_COMISIE_JURIDICA_SENAT_SERBAN_NICOLAE_06_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, consideră că legea graţierii, aşa cum a fost adoptată de comisia pe care o conduce, este „absolut ineficientă” pentru că „nu rezolvă absolut nimic” din moment ce doar aproximativ 450 de persoane ar urma să iasă din închisoare şi alte aproximativ 600 ar urma să beneficieze de reducerea pedepsei, transmite News.ro.

170307_COMISIE_JURIDICA_SENAT_SERBAN_NICOLAE_06_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Din punctul meu de vedere, în forma actuală, este absolut ineficient . El nu rezolvă absolut nimic, nu răspunde niciunei nevoi a societăţii, nici în ceea ce priveşte obligaţiile României faţă de CEDO, dar, repet, la final e o decizie politică (...) Din punctul meu de vedere, nu rezolvă problema supraaglomerării”, a declarat Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a adăugat că graţierea unor condamnaţi ar aduce mai mulţi bani la buget, care ar putea fi investiţi în şcoli şi spitale.

„Graţierea nu costă. Graţierea este o măsură de politică penală fără costuri bugetare. Construcţia de spitale sau de construcţii de învăţământ este o chestiune care ţine de investiţii bugetare semnificative (...) Dacă vom continua să plătim zeci de milioane de euro amendă la CEDO despăgubiri pentru persoane care stau în penitenciare în condiţii improprii, probabil că vor rămâne mai puţini bani şi pentru spitale, şi pentru instituţii şcolare, şi pentru alte investiţii de interes social. Dar probabil că la nivelul Guvernului s-au găsit resursele necesare astfel încât în loc să graţiem, mai bine plătim ceea ce e de plătit”, a mai susţinut Şerban Nicolae. 

De precizat, însă, că în decizia pilot a Curții Europene a Drepturilor Omului, pronunțată în cauza Rezmiveș și alții împotriva României, referitor la condițiile de detenție din închisorile și centrele de reținere și arest preventiv din România, CEDO nu a aplicat vreo sancțiune pecuniară statului român pentru problema sistemică semnalată. CEDO a acordat doar satisfacție echitabilă reclamanților în cauză și a stabilit un termen de șase luni pentru ca România să vină cu un calendar de rezolvare a situației din închisori, lăsând la latitudinea autorităților române să decidă demersurile ce trebuie făcute pentru a rezolva problemele.

Proiectul de lege al graţierii, finalizat joi de Comisia juridică, urmează să intre luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, după ce, tot luni, senatorii jurişti au adoptat raportul de admitere al actului normativ. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat însă că ar prefera ca plenul Senatului să întoarcă legea la Comisia juridică.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri