Soții de demnitari în rețeaua de la ASF. Martor: Cristina Zgonea, Laura Chițoiu și Luiza Scutaru, în cercul de influență al lui Dan Radu Rușanu

Data publicării:
dan radu rusanu 5514610-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

DNA a audiat trei angajaţi ai ASF care au povestit cum se luau deciziile în cadrul Autorității. Potrivit celor trei martori cu identitate protejată, Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al Autorităţii, impusese în instituţie un regim de conducere dictatorial.

„După venirea domnului Radu Ruşanu la conducerea ASF, acesta fie a adus şi a pus în funcţii de conducere foşti funcţionari din Parlament loiali acestuia, fie şi-a apropiat persoane care lucrau de mai multă vreme în ASF, creând o adevărată reţea. Precizez că apropiaţii acestuia, în momentul în care le era adus la cunoştinţă că ceea ce cereau încalcă legea, spuneau nonşalant că nu este nicio problemă, că se poate schimba oricând orice reglementare, prin Parlament”, susţine unul dintre martori.

În sfera de influenţă a fostului şef arestat al ASF ar fi intrat şi soţiile unor lideri politici, angajate de mai mulţi ani în instituţii care au ajuns apoi în structura ASF.

Grigoreta Cristina Zgonea a fost soţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Ea ar câştiga peste 2.400 euro pe lună, ca director adjunct la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Iuliana Luiza Scutaru este soția lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților. Ea ar avea un venit lunar de 4.720 de euro de la ASF, în calitate de consilier al conducerii ASF.

Persoane pe care le-a atras sub sfera sa de influenţă: directorul Direcţiei avizări Chiţoiu Laura Elena, directorul adjunct al Direcţiei juridice, doamna Zgonea, doamna Scutaru Luiza, consilier al preşedintelui ASF. Precizez că în cadrul consiliului, după plecarea lui Tudor Daniel George, nu s-a mai opus nimeni la deciziile domnului Ruşanu Radu Dan, toţi votând conform intereselor acestuia, începând cu Girescu, Ursache, Mîrzac Marian, Moldoveanu”, se arată în declarația unui martor.

Tot la ASF mai lucrează şi Aura Socol, soţia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta. Veniturile ei s-ar ridica la 2.460 euro pe lună. Ana Maria Tudor este fiica vicepremierului Gabriel Oprea, angajată la ASF pe un salariu de 2.460 de euro.

Tot martorii din dosarul ASF mai susţin că fostul preşedinte al Autorităţii ar fi fost sprijinit, în încercarea de a-i înlătura pe cei care nu i se supuneau, şi de preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula. Parlamentarul precizează că nu l-a favorizat în niciun fel pe Dan Radu Ruşanu şi că proiectul a avut parcursul obișnuit pentru orice astfel de act normativ.

Dan Radu Ruşanu încercase să treacă prin Parlament un proiect de lege prin care să își excludă rivalii din ASFi. Pierzând la Camera Deputaţilor, Senatul i-ar fi putut rezolva problema. S-au opus însă liderii PNL astfel că până la urmă, susţin procurorii, a reuşit să obţină ceea ce îşi dorea prin ordonanţa de urgenţă, aprobată anul trecut de Guvern. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri