Stănoiu, declaraţie care o dă de gol în privinţa SIPA: Am primit o notă despre amantlâcul unei judecătoare

Data actualizării: Data publicării:
18815936_479148012427785_1979285159_n

Fosta ministră a Justiţiei din Guvernul Năstase pune la îndoială existenţa, în dosarele SIPA, a unor date de natură personală despre magistraţi. Totuşi, recunoaşte Stănoiu, ea însăşi a primit, când era în Guvern, o notă informativă cu privire la relaţia unei judecătoare pe care ar fi dorit să o avanseze. 

„Mi-a ajuns o singură dată (o notă informativă despre un magistrat– n.r.). Am întâlnit la o Curte de Apel o judecătoare pe care o ştiam din facultate, o studentă foarte, foarte bună. Şi-am zis şi i-am spus (...) poate am să propun Consiliului Superior al Magistraturii să te propun pentru Înalta Curte. (...) La foarte puţină vreme după acel moment, este singura dată, este singura informaţie de acest gen pe care eu am primit-o, sunt martori la toate astea... în care primeam de la SIPA o informare că cineva din anturajul foarte apropiat al acestei doamne judecătoare va veni şi mi-o va propune pentru Curtea Supremă că, vezi Doamne, nu ştiu ce relaţie ar fi fost între cei doi”, a declarat marţi seară Rodica Stănoiu, la Antena 3.

„Adică un amantlâc”, intervine moderatorul.

„Nu chiar la modul ăsta era formulată, dar lăsa să se înţeleagă”, îi răspunde Stănoiu.

Fosta ministră a Justiţiei susţine că după acel episod s-ar fi dus la SIPA, ar fi făcut un „tărăboi” şi ar fi ameninţat că „îi dăm afară pe toţi”.

Pe parcursul emisiunii, şi anterior, şi ulterior declaraţiei de mai sus, Rodica Stănoiu a susţinut când că nu au existat în lucrările SIPA informaţii de această natură, când că ministrului nu i-au parvenit asemenea date. Fosta ministră PSD din Guvernul Năstase nu a negat categoric existenţa sau inexistenţa lor, insistând că ea, ca ministru, nu a primit informaţii compromiţătoare despre magistraţi.

Miza: „Să-i ia lui Năstase informaţiile”

Potrivit Rodicăi Stănoiu, ar fi existat o rivalitate între serviciile secrete de la Bucureşti, iar serviciile din subordinea Palatului Victoria – SIPA, de la Ministerul Justiţiei şi Doi ş'un sfert, de la Ministerul de Interne – ar fi fost victimele acestei stări de fapt.

„SIPA şi cu Doi ş'un sfert erau singurele servicii ale Guvernului. Nu era văzută deloc cu ochi buni treaba asta la şefia serviciilor. Deloc, deloc, că ajungeau informaţii la noi - ministrul Justiţiei, procurorul general, care nu erau controlate în zona cealaltă. (...) SIPA, la un moment dat, a dat unele informaţii, pe această filieră, penitenciare şi tot, care erau mai interesante decât cele pe care le primeam de la SRI”, arată Stănoiu.

Fosta ministră susţine că s-a instalat o gelozie, iar „unul din motivele de declanşare a ofensivei a venit din zona asta, să-i ia lui Năstase informaţiile”.

Acuzaţii la adresa SIPA şi a ministrului Stănoiu

Trebuie menţionat, în context, că de-a lungul anilor cele două structuri informative, de la MJ şi MAI, au făcut obiectul unor controverse constante, iar suspiciunile cu privire la activităţile de poliţie politică derulate de SIPA şi Doi ş'un sfert au fost alimentate inclusiv de faptul că, spre deosebire de alte servicii, nu se aflau sub control parlamentar.

Într-un interviu acordat recent Revistei 22, judecătorul Cristi Danileţ declara că din arhiva SIPA au ajuns documente la cabinetul ministerial al Rodicăi Stănoiu: "Da, o parte a documentelor văzute de mine în arhiva SIPA aveau o însemnare trimis către Cabinetul ministrului. Am văzut-o în mod repetat. Există un raport oficial din 2005, făcut chiar de DGPA, care spune că 80% din informatiile din arhiva SIPA priveau magistratii si se duceau direct la ministrul Rodica Stănoiu".

"Așadar, dacă se dorea ca o instanță să fie condusă de un om cu frică față de ministrul Justiției, se puteau folosi fără probleme informațiile date de ofițerii și subofițerii SIPA, aproape 200 în întreaga țară. Eu sunt convins că așa a fost ținut sistemul sub control; de altfel, dacă îmi aduc aminte bine, pe vremea ministrului Stănoiu, din 41 de șefi de tribunale, în trei ani au fost schimbați 39 de șefi de tribunale. Asta spune mult despre piramida pe care și-o făcea un ministru pentru a controla sistemul: ministrul punea șefi la instanțe și parchete, aceștia recomandau șefii de mai jos, iar șefii de atunci erau cei care distribuiau dosarele către judecători. Rezultatul? Niciun dosar important. Vă mai aduceți aminte de acele stenograme apărute în anul 2004 cu dosarele discutate în guvern pentru a li se da sau nu drumul în justiție...", mai spunea Cristi Danileţ în interviul citat.

Astăzi, premierul Sorin Grindeanu a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că se va adopta Hotărârea pentru desecretizarea arhivei SIPA, punct ce se află pe ordinea zi suplimentară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri