Statul plătește pentru crimele unui torționar: Ministerul de Interne şi Administraţia Penitenciarelor vor contribui la plata despăgubirilor

Data publicării:
alexandru visinescu bloc

„Am îndeplinit o funcţie”, a fost justificarea lui Alexandru Vișinescu, acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici în penitenciarul de la Râmnicu Sărat.

Soţia uneia dintre victimele lui Alexandru Vişinescu nu poate uita nici acum drama.

Îmi apare în vis într-un scaun cu rotile, în lanţuri de la tălpi până la gât, înfăşurat, şi atât cât poate deschide mâinile îmi spune dezleagă-mă că nu mai pot”, spune Nicoleta Eremia, soţia generalului Ion Eremia.

Nicoleta Eremia cere 100.000 de euro daune morale. Şi mai sunt încă 11 oameni care au dreptul să formuleze cereri asemănătoare. Ca să fie siguri că urmaşii deţinuţilor politici ucişi în chinuri la penitenciarul Râmnicu Sărat vor primi banii, judecătorii au decis că Ministerul Finanţelor, cel de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor contribui şi ele, dacă Alexandru Vişinescu nu va putea plăti despăgubirile.

„Cele trei instituţii trebuie să răspundă. Este o discuţie complicată atât din punct de vedere juridic cât şi istoric în ce măsură aceste instituţii sunt continuator ale instituţiilor care la acea vreme administrau penitenciarul de la Râmnicul Sărat”, spune Andrei Muraru, fostul preşedinte al IICCMER.

Judecătorii au pus sechestru pe apartamentul lui Alexandru Vişinescu din centrul Bucureştiului, iar procurorii au propus să i se oprească lunar o treime din pensia de 3.000 de lei, pentru constituirea unui fond de despăgubiri. Alexandru Vişinescu este acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici în timpul în care a fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat. Printre victimele lui se numără Corneliu Coposu, Ion Mihalache şi Ion Diaconescu.

Astăzi era aşteptat în faţa judecătorilor, dar nu nu a venit la cel de-al doilea termen al procesului. Judecătorii au considerat că torţionarul pur şi simplu a refuzat să se prezinte în faţa instanţei. Aşa că la următorul termen al procesului Alexandru Vişinescu va fi adus cu poliţia la Curtea de Apel Bucureşti.

Mărturiile despre torturarea deţinuţilor politici de la Râmnicu Sărat au fost făcute publice de câţiva dintre supravieţuitorii teribilei închisori. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri