Strategia de luptă anticorupție se schimbă

Data publicării:
curtea de apel interior la voiculescu 4

„Pentru o schimbare durabilă în societate, pe lângă caracterul judiciar și punitiv, lupta anticorupţie trebuie să capete şi o componentă educativă”, a spus Klaus Iohannis, preşedintele României.

Lupta împotriva corupției nu trebuie să însemne arestări, inculpări şi condamnări în dosarele DNA. Acţiunile noastre pot avea efect durabil dacă sunt dublate de acțiunile preventive ale celorlalte instituții, de mediul educațional și cel de afaceri”, a spus Laura Codruţa Kovesi, procuror şef DNA .

Acesta sunt doar două dintre mesajele autorităţilor transmise la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Se dă astfel un semnal clar pentru intenţia de schimbare a strategiei. Ministerul Justiţiei vrea ca noua viziune anticorupţie să fie gata până în luna iunie. Modificările vor fi importante.

„Control intern, audit, sancţiune disciplinară care din păcate nu aduc acele rezultate de care noi am avea nevoie. Sunt multe resurse care ar putea fi folosite mult mai util prin utilizarea la maximum a acestor instrumente, fără a mai fi nevoie de intervenţia organelor de urmărire penală şi a instanţelor”, spune Cornel Călinescu, director Oficiul pentru prevenirea criminalităţii din cadrul Ministerului Justiţiei.

Aşadar, funcţionarii din aceste compartimente vor primi mai multă putere. Un minus în lupta anticorupţie îl reprezintă şi nerespectarea unor interdicţii impuse funcţionarilor, mai spun specialiştii Ministerului Justiţiei.

„Sistemul de interdicţii post angajare, migraţia aceasta dinspre privat spre public şi dinspre public spre privat. Avem cel puţin două tipuri de interdicţii pentru angajaţii ANAF sau cei din autoritatea de management, însă nu există un mecanism de control a modului în care aceste inderdicţii sunt respectate. Luăm în calcul extinderea interdicţiilor post angajare la stat”, mai spune Cornel Călinescu.

O altă vulnerabilitate descoperită se referă la lipsa de eficienţă a consilierilor de etică, persoane care trebuie să verifice integritatea funcţionarilor.

Nu poţi să ceri performanţă atunci când consilierul de etică este o formă fără fond, o sarcină suplimentară alocată unui angajat care face multe alte lucruri”, menționează Cornel Călinescu.

Ministerul Justiţiei a lansant pe site-ul instituţiei o campanie de consultare publică unde oricine poate să trimită idei pentru viitoarea strategie aticorupţie, valabilă pentru următorii patru ani. 

Bilanţ DNA: Banii din mită ar asigura cofinanțarea pentru autostrăzi timp de trei ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri