Supravieţuitorii regimului de tortură de la Râmnicu Sărat: Vișinescu nu avea milă sau suflet

Data publicării:
alexandru visinescu

„Deschideau celula, erai obligat să te întorci cu faţa la perete, nu aveai voie, când se descuia celula şi intra cineva, erai obligat să te întorci cu faţa la perete. Nu aveai voie să stai pe pat în timpul zilei. Patul era tabu. Nu aveai voie să te sui la fereastră”, povestește Valentin Cristea, supraviețuitor din închisoarea de la Râmnicu Sărat.

Puținii supraviețuitori ai ororilor trăite între zidurile penitenciarului Râmnicu Sarat i-au ajutat pe procurori să contureze acuzațiile pe numele lui Alexandru Vișinescu.

Însă, anchetatorii au descoperit că nu doar unii lideri politici au fost victimele regimului de exterminare. Gheorghe Gheorghiu Dej l-a trimis după gratii pe iubitul fiicei sale, Lica Gheorghiu. Gheorghe Plăcințeanu, medic de profesie, fără vreo implicare politică, era condamnat în 1959 la 10 ani de muncă silnică. După doi ani la Râmnicu Sărat, la vârsta de 37 de ani, a murit în urma unui colaps cardiovascular. Chiar şi regimul comunist l-a considerat vinovat pe Alexandru Vişinescu pentru decesul acestuia. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură împotriva comandantului.

„În acest caz, directorul general al DGP, colonel Vasile Lixandru, l-a informat pe ministrul Afacerilor Interne, că îl consideră vinovat pe comandantul închisorii pentru deces, deoarece acesta ar fi putut solicita internarea telefonic, dar nu a făcut-o”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii au preluat și mărturii din cărțile sau din interviurile celor care au murit înainte de începerea anchetei.

Se pusese la punct un sistem draconic pentru a ne distruge toate resorturile sufleteşti. (...) Dar ticăloşia n-a avut nicio limită, din contră, cu cât un deţinut era socotit mai important, cu atât tratamentul era mai dur, adică era socotit un duşman periculos pentru regim şi trebuia lichidat într-un mod oarecare”, se mai arată în rechizitoriu.

Ion Mihalache, fondatorul Partidului Ţărănesc, a îndurat cu greu tortura şi umilinţa, îşi amintesc supravieţuitorii.

El este vinovat pentru moartea lui Mihalache. L-au bătut până la moarte. În momentul în care au vrut să îl arunce în groapă, Vişinescu i-a înfipt un cuţit în inimă, vrând să vadă că într-adevăr a murit acest mare opozant”, povestește Violeta Vâlcu, profesor.

Torționarul Alexandru Vișinescu, așa cum este numit de istorici, va ajunge în instanță pentru prima oară peste două săptămâni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri