Suspiciuni privind adeverința primită de Adina Florea. Membru CNSAS: Acordarea avizului ridică probleme de legalitate

Data actualizării: Data publicării:
cnsas

Un membru CNSAS atrage atenția, într-o notă trimisă în data de 3 ianuarie președintelui instituției, Constantin Buchet, că acordarea avizului CNSAS în cazul Adinei Florea - propusă din nou în fruntea DNA de ministrul justiției, Tudorel Toader - ridică o serie de probleme de legalitate.

20180927104747_OGN_9247-01adina florea inquam photos octav ganea
Adina Florea, propusă șefă la DNA Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandra Toader, membră a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, susține în nota trimisă lui Buchet că în sedința din 21 decembrie 2018 trebuia luată în discuție nota de constatare. Însă această sedință nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum. În aceste condiții, avizul de necolaborare cu fosta Securitate, emis pe numele Adinei Florea, a fost întocmit înainte de primirea răspunsurilor din partea tuturor deținătorilor de arhivă, în acest caz MApN.

În nota trimisă lui Constantin Buchet, Alexandra Toader îi cere președintelui CNSAS să specifice data la care se reportează ședința din 21 decembrie.

„Sunt chestiuni care trebuie gestionate corect, în ciuda presiunii existente în vederea soluționării rapide a situației cu care se confruntă CNSAS”, mai scrie A. Toader în nota trimisă șefului instituției.

Tot potrivit notei redactată de Toader pentru președintele CNSAS, Adina Florea deține adeverința nr. 5430/04.06.2009, care se menține și în anul 2017. Chiar și așa, atrage atenția A. Toader, „s-a omis, în comunicatul din 22 noiembrie 2018, precizarea faptului că și în acest caz CNSAS trebuie să demareze procedurile de verificare”. Acest demers a fost inițiat ulterior, pe data de 3 decembrie 2018. „În acest sens, sunt de părere că opinia publică trebuie corect informată, prin anunțarea faptului că instituția a declanșat procedurile și în cazul domniei sale”, susține A.Toader.

Sursa foto: digi24.ro

Redam în cele ce urmează doua pasaje relevante din nota trimisă de Alexandra Toader către Constantin Buchet și consultată de jurnaliștii g4media.ro:

  • „Un alt element pe care vi-l semnalez privește ședința ”de urgență” convocată pentru data de 21 decembrie 2018, pentru a se vota doar menținerea adeverinței în cazul doamnei Adina Florea. Ședința nu s-a mai ținut, în lipsă de cvorum. Cu toate acestea, publicarea pe pagina de internet a Ordinii de zi a ședinței din 21 decembrie 2018 poate crea confuzia că membrii Colegiului s-au întrunit la respectiva dată. În acest sens, consider necesară postarea pe site-ul CNSAS a unei mențiuni în dreptul Ordinii de zi a ședinței care nu a mai avut loc, care să lămurească acest aspect și, de asemenea, să se specifice data pentru care se reportează. De asemenea, consider că trebuie să li se transmită tuturor membrilor Colegiului proiectul ordinii de zi din data de 21 decembrie 2018”;
  • „În privința Notei de constatare S/DI/I/1737/19.12.2018, privitoare la doamna Adina Florea – inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 21 decembrie 2018, care nu a mai avut loc – vă semnalez faptul că a fost întocmită înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față, MApN. Acest aspect este unul de remarcat, întrucât legalitatea votului acesteia la o viitoare ședință ar putea fi contestată. În plus, data la care s-a emis ordinea de zi (20 decembrie), este anterioară momentului emiterii avizului Direcției Juridice (21 decembrie)”.

Alexandra Toader a devenit membru CNSAS la propunerea Administrației Prezidențiale.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a trimis din nou, în data de 27 decembrie, propunerea ca Adina Florea să fie numită în fruntea DNA. Florea fusese respinsă de președintele Klaus Iohannis, care a invocat tocmai problemele legate de avizul CNSAS.

Potrivit legii din România, magistrații numiți în funcții de conducere trebuie să obțină de la CNSAS adeverință de necolaborare cu Securitatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri