T. Băsescu poate fi urmărit penal. „Este exclus ca cineva să poată proba că măcar un cent a ajuns la mine” 

Data publicării:
base crop

FOTO Inquam Photos

ACTUALIZARE 15:15 Noi declarații ale lui Traian Băsescu, la sediul PMP:

„Mi se pare extrem de anormal ca în spațiul public instituții ale statului, înainte de a face o minimă verificare, să redeschidă un dosar legat de fraude făcute cu ocazia răpirii unor ziariști în Irak. E de neconceput cum un procuror general și un judecător pot accepta ideea că șeful statului român și-ar fi însușit bani din operațiunea de salvare”, a spus Traian Băsescu.

Asta arată „un nivel moral extrem de scăzut, la care au ajuns chiar cei ce lansează suspiciuni în spațiul public. Vă pot spune că nu există o asemenea realitate, niciodată nu aș fi putut concepe ca un cent din banii destinați salvării ziariștilor sau din operațiunea din Irak să fie însușiți de mine, e exclusă posibilitatea, cu atât mai mult cu cât în această operașiune nu s-au vehiculat bani”, susține fostul președinte. 

„Este pentru mine o mare dezamăgire faptul că un procuror general a putut să pună sub semnul întrebării această realitate. Probabil toți gândesc la nivelul moral pe care îl au și iată că procurorul general a crezut că președintele României ar putea să facă o afacere din salvarea unor cetățeni români. Este exclus ca cineva să poată proba că măcar un cent a ajuns la mine”, a punctat fostul șef al statului.

ACTUALIZARE 10:09 Fostul președinte Traian Băsescu a declarat la Digi24 că nu este surprins de această decizie a instanței. „Nu mă surprinde, pentru că reclamația sau plângerea depusă de răposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabilă cât timp am îndeplinit funcția de președinte. A putut fi chemat Vasile Blaga și și-a dat declarația și a fost scos din cauză de procurori, cu certitudine va trebui să am posibilitatea și eu să dau o declarație la Parchetul General sau cine va investiga acest caz pentru a clarifica lucrurile”.

În ceea ce privește secretizarea dosarului referitor la răpirea jurnaliștilor, fostul șef al statului a repetat că nu deține dreptul de a desecretiza acest dosar. „Este secretizat de Serviciul Român de Informații și de SIE și nu am dreptul să fac niciun fel de declarații legat de conținutul dosarului. Ce vă spun însă în mod cert este că așa sunt în România târâiți oamenii prin fața procurorilor pe delațiuni, iar aici suntem în fața unei delațiunii a vestitului fost tribun Corneliu Vadim Tudor. Mă voi duce în fața procurorului să dau o declarație”, a spus fostul președinte.

El a precizat că nu contestă procedura și era firesc să se întâmple așa, pentru că la reclamația făcută de Vadim Tudor, în afară de declarația lui Vasile Blaga trebuie să fie și a sa, întrucât plângerea se referă la amândoi. 

Întrebat dacă își menține declarația că redeschiderea dosarului răpirii jurnaliștilor este o rușine pentru România, Traian Băsescu a răspuns: „Categoric da. Când un președinte este acuzat că pentru a-și salva niște oameni și-a însușit niște bani, acest lucru nu poate fi decât umilitor și pentru președinte, și pentru țară. De aceea, sper că Parchetul General va reacționa foarte rapid, adică mă va chema să dau o declarație legat de acest lucru”.


Decizia definitivă a fost luată de judecătorii de la Judecătoria Sectorului 5 care au analizat cererea de PICCJ în legătură cu redeschiderea acestui dosar.

Hotărârea a fost luată azi după ce anterior a fost amânată de două ori.

Astfel, decizia luată azi arată că se poate redeschide urmărirea penală faţă de Traian Băsescu pentru fapte de abuz în serviciu şi conflict de interese legat de cazul pornit de la un denunţ din 2009 al lui Corneliu Vadim Tudor.

Acesta îi acuza pe Traian Băsescu şi pe Vasile Blaga că şi-ar fi însuşit 4 milioane de dolari, parte dintr-o recompensă de 12 milioane de dolari pe care statul român ar fi plătit-o pentru răscumpărarea jurnaliştilor răpiţi în Irak.

Suma nu a fost recunoscută niciodată de statul român.

Parchetul a solicitat să se reia ancheta după ce a constatat că, în timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, s-a dat decizie de neîncepere a urmăririi penale, deşi ar fi trebuit luată decizia de suspendare.

Soluţie de neîncepere a urmăririi penale a fost luată şi faţă de Vasile Blaga, decizia a fost contestată la instanţă, dar a rămas definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri