Tăriceanu: Revocarea şefilor de Parchete ar fi declanşat o criză politică de amploare

Data actualizării: Data publicării:
kovesi agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că revocarea şefilor de Parchete la iniţiativa ministrului de Justiţie, Tudorel Toader, ar fi declanşat o criză politică de amploare.

kovesi agerpres

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că a discutat cu ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, şi că a înţeles considerentele pentru care acesta a decis să nu declanşeze revocarea procurorului general şi al procurorului-şef al DNA.

”Dacă ministrul ar fi declanşat o procedură de revocare, cred că s-ar fi declanşat o criză politică uriaşă. Pentru a declanşa o procedură de revocare nu era suficient ceea ce s-a întâmplat. Am discutat cu el şi am înţeles consideraţiile pe care le-a făcut. Aşadar, eu cred că derapajele grave din trecut nu se vor mai putea repeta pentru că atunci o măsură bazată pe lege şi pe Constituţie s-ar impune fără drept de apel”, a afirmat preşedintele Senatului. La un post de televiziune, citat de News.ro.

El a apreciat că Toader ”a avut înţelepciunea” de a ţine seama de modul în care au fost rezolvate conflictele constituţionale de către CCR de-a lungul timpului şi în cazul evaluării Parchetului General şi DNA ca urmare a deciziei Curţii privind ancheta penală în cazul OUG 13/2017.

Tăriceanu a mai spus că Tudorel Toader beneficiază în continuare încrederea coaliţiei de guvernământ. ”Nu am sesizat o slăbire a încrederii în ceea ce poate să facă şi trebuie să facă ministrul Justiţiei. Cred că a început mandatul bine. Este un ministru cum în puţine cazuri am avut până acum, care degajă autoritatea cunoaşterii domeniului într-o manieră categorică şi aşteptăm în următoarea perioadă ca angajamentele pe care şi le-a asumat să le materializeze”, a mai spus Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 29 martie, când a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare din funcţii a acestora.

El a precizat că evaluarea şefilor celor două instituţii a fost făcută de el, fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. Toader a susţinut, însă, că este oportună "instituirea unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii.

Preşedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat că "nu îşi asumă" raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, comentând ironic că procurorii şefi ai celor două instituţii "tremură de frică" odată cu anunţarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri