„Teroristul cu petarde” vindea varză la tarabă

Data publicării:
teroristul maghiar -AGERPRres

Foto: Agerpres

Szőcs Zoltán n-a fost suficient de convingător. Acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, el e în arest de două săptămâni. Azi a mai încercat o dată să obţină eliberarea, însă magistraţii au decis în urmă cu scurt timp că rămâne după gratii.

Szőcs Zoltán a încercat să le explice procurorilor DIICOT de ce vorbea despre atentate şi bombe cu prietenii săi din gruparea "64 de comitate": ca să testeze vigilenţa serviciilor secrete.

„Lucruri de genul acesta s-au spus glumind, întrucât ştiam că telefoanele sunt ascultate. În localitate este o persoană care ne urmăreşte şi noi în glumă am spus "ascultaţi-ne acum" şi am vorbit în glumă. Cunoşteam că suntem urmăriţi şi voiam să vedem dacă suntem ascultaţi”, le-a spus Szőcs Zoltán judecătorilor.

A mai venit cu explicații menite să îl disculpe: fix în perioada în care ar fi planuit atetatul, era plecat din localitate. Făcea negoț la circa 50 de kilometri depărtare.

„În data de 10.10.2015, nu s-a aflat în Târgu Secuiesc, fiind plecat să vândă varză la Tușnad unde are o cunoștință care îi găsește clienți, operațiune pe care în fiecare an o face fix în a doua sâmbătă din luna octombrie "pentru ca atunci se pune varza la murat"”, se arată în motivarea Curții de Apel.

Judecătorii nu l-au crezut şi au decis să emită mandatul de arestare pentru 30 de zile.

„Aș vrea să întreb autorităţile care sunt suspiciunile şi probele în baza cărora au monitorizat gruparea care organiza de altfel evenimente culturale şi susţinea autonomia teritorială. Cerem autorităţilor să facă publice expertizele, deoarece, veţi vedea, acestea nu demonstrează acuzaţiile legate de fabricarea bombelor”, afirmă Toth Balint, reprezentantul Mişcării de Tineret "64 de Comitate".

Ofițerii de informații și procurorii susțin că explozia unui dispozitiv exploziv la parada militară de 1 decembrie s-ar fi putut solda cu victime. Suspecții ar fi urmat să detoneze de la distanță o bombă făcută din 400 de petarde. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri