Toader nu mai cere avizul Comisiei de la Veneţia pentru numirea procurorilor şefi

Data actualizării: Data publicării:
toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi, la Parlament, că nu va mai trimite el solicitarea către Comisia de la Veneţia pentru un aviz referitor la modalitatea de numire a procurorilor şefi, spunând că din moment ce coaliţia a decis că proiectul de modificare a legilor Justiţiei să fie preluat ca iniţiativă parlamentară, atributul sesizării Comisiei revine Legislativului.

"Nu te duci la Comisia de la Veneţia cu forme intermediare ale proiectului de lege. Eu am proiectul de lege finalizat şi aşteptam decizia sã vãd unde trebuie sã îl prezint: la Guvern sau la Parlament. Ieri am aflat. Îl prezint la Parlament. Eu mă duc la Parlament, avem forma finalã a proiectului, mă duc la Parlament în care am: solicitarea de aviz de la Comisie, expunerea de motive a proiectului de lege, proiectul de lege, cele trei legi ce urmeazã a fi modificate în format tabelar (...) În momentul în care Comisia din Parlament îşi însuşeşte poiectul de lege, preia şi solicitarea de aviz de la Comisie (de la Veneţia- n.red.) şi o trimite Comisiei”, a declarat Tudorel Toader, citat de News.ro.

Miercuri, întrebat dacă încep dezbaterile pe legile Justiţiei înainte de a veni răspunsul Comisiei de la Veneţia, Liviu Dragnea a răspuns: ”Da..... Din câte am înţeles pe surse este vorba de o întrebare referitoare la procedura de numire a procurorilor şefi. Comisia specială va îndrăzni să lucreze pe celelalte prevederi şi pe celelalte amendamente. Nu poate să stea ţara în loc până nu vedem noi dacă numeşte preşedintele, sau dacă numeşte CSM procurorii şefi. Cred că domeniul justiţiei are probleme pe care şi judecătorii şi procurorii aşteaptă să fie rezolvate”.

Tot miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că solicitarea de aviz către Comisia de la Veneţia este gata şi urmează să fie trimisă.

"Ministerul Justiţiei a redactat şi a finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei. Mai departe, am redactat solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt (...) Între timp, coaliţia majoritară va decide care este calea procedurală de urmat: fie că îl voi prezenta în Guvern, iar Guvernul să-l trimită în Parlament, fie poate fi preluat ca iniţiativă de către parlamentari şi să intre în dezbatere parlamentară", a declarat Tudorel Toader, la Parlament.

Proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi promovat prin iniţiativă parlamentară, iar în zilele următoare ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va prezenta în Comisia juridică pachetul de reformă, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei Coaliţiei, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"Domnul ministru Tudorel Toader va veni cu pachetul de reformă la Comisia juridică, îl va susţine, iar Coaliţia urmeaz[ să promoveze proiectul de legi de reformă, să înceapă dezbaterile şi să intrăm în procedură. Va fi promovat ca iniţiativă parlamentară”, a declarat Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri