Toni Greblă, la DNA. 15 noi infracțiuni i-au fost adăugate la dosar

Data publicării:
toni grebla - mfax

FOTO: Mediafax Foto

Noi acuzaţii împotriva fostul judecător al CCR, Toni Greblă. Dacă iniţial părea că Toni Greblă şi-a traficat influenţa pentru o maşină de lux, două rochii pentru soţia sa şi un abonament nelimitat de telefonie mobilă, acum acuzaţiile sunt mult mai grave. Procurorii spun că fostul senator PSD l-ar fi ajutat pe finul său să obţină contracte cu statul, în schimbul a 100.000 de euro. Banii ar fi fost folosiţi pentru achitarea unor cheltuieli din campaniile electorale din 2008 şi 2012, când Toni Greblă a candidat pentru un loc în Senat. În plus, ar mai fi primit jumătate de milion de lei de la un om de afaceri, bani investiţi în deja celebra fermă de struţi.

Totul se învârte în jurul acelor celebre venituri obţinute din creşterea caprelor şi a struţilor.

Tot în schimbul influenţei pe plan local, Toni Greblă s-ar fi ales cu investiţii de jumătate de milion de lei în ferma de struţi. Mai mult, Toni Greblă ar fi uitat să treacă în declaraţiile de avere un teren de 10.000 de metri pătraţi, pe care susţine că l-a primit de la o rudă.

Toni Greblă a fost pus sub acuzare în luna martie, fiind suspectat că a primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW şi două rochii pentru soţia sa. Mai mult, Toni Greblă ar fi aranjat pentru finul său exportul ilegal de alimente în Federaţia Rusă, în condițiile în care Moscova impusese un embargou statelor din Uniunea Euopeană.

Cazul Toni Greblă a marcat o premieră în justiţie, fiind primul judecător CCR pus sub acuzare.

Opt persoane sunt urmărite penal în dosarul fostului judecător CCR. Printre ele, un fost judecător în Franţa şi un general în armata română, Bartolomeu Săvoiu, dar si deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova. Imediat după ce a fost pus sub acuzare, Toni Greblă a demisionat din funcţia de judecător CCR.


ACTUALIZARE 10:40. Toni Greblă a confirmat, la ieșirea de la DNA, că e vorba despre o extindere a anchetei, iar acuzațiile sunt legate de finanțarea campaniei electorale din 2008 și 2012.

Toni Greblă a precizat că i-a fost adus la cunoștință faptul că s-a făcut o extindere având în vedere aceleași aspecte legate de campania electorală și mai ales legate de gospodăria în care creștea păsări și animale. „În campania electorală s-ar mai fi cheltuit niște bani pentru niște mese organizate...nu știu foarte multe detalii, doar mi-au fost aduse la cunoștință”, a declarat fostul senator la ieșirea de la DNA. „Nu le-au plătit pentru mine, nu rezultă nicăieri că le-au plătit pentru mine, cineva ar fi organizat niște mese, dar nu la solicitarea mea, sunt lucruri total neadevărate”, susține Toni Greblă.

El s-a apărat de aceste noi acuzații spunând că a avut o campanie electorală foarte săracă, iar sloganul său a fost că nu crede în campaniile electorale de 30 de zile, pentru că, în opinia sa, nu cu găleți se câștigă un mandat.

E vorba tot de gospodăria aia, nu e vorba de niciun ban, nu am făcut trafic de influență obținând vreun avantaj de la cineva, mai ales material, suma (de 100.000 de euro - n.r) aceasta ar fi ceea ce a investit Mihai Prundianu în această gospodărie, cu amenajarea de adăposturi pentru animale și cu cumpărarea de struți”, a explicat Toni Greblă.

Procurorii îl acuză că ar fi intervenit la diverse instituții și autorități, dar nu au precizat pentru ce anume și când, susține Toni Greblă „Acolo există o singură declarație a unui martor care ar fi zis: după părerea mea au fost organizate mese în comunitățile de romi, pe care le-ar fi plătit un anume cetățean, nu la solicitarea lui Toni Greblă; Toni Greblă nu a participat la ele”, a detaliat fostul senator. 


Eu deocamdată am înţeles să îmi dau demisia de la CCR şi acum sunt un simplu cetăţean. În împrejurările pe care le ştiţi şi dând dovadă de responsabilitate, am sperat şi sper în continuare să am parte de o anchetă echitabilă, pentru că acum suntem în stadiul de anchetă penală”, a declarat Toni Greblă, miercuri dimineață, în momentul în care a ajuns la DNA.

Întrebat de ziariști dacă e posibil ca, pe lângă suspiciunile care există deja să mai apară și altele noi, fostul judecător CCR a spus: „După părerea mea, totul se învârte în jurul acelor celebre venituri obţinute din creşterea caprelor şi a struților”.

Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre o extindere a anchetei inițiale în care este vizat Toni Greblă. Acuzațiile ar fi similare cu cele în privința cărora este deja cercetat: trafic de influență, în special în favoarea finului său, de pe urma căruia ar fi obținut diverse foloase materiale. Probele ar fi fost strânse în urma audierilor și a documentelor obținute de procurori după ce Înalta Curte a respins arestul la domiciliu solicitat de DNA în cazul lui Tonu Greblă.

Citiți și:

Toni Greblă, interceptat de DNA inclusiv în perioada în care era judecător CCR

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri