Sari la conținut
News Alert

Topul magistraților condamnați, rescris de ICCJ

Lista cu cele mai mari pedepse primite de magistraţi este deschisă de Mircea Moldovan, fost judecător la Tribunalul Bucureşti. El a fost trimis după gratii pentru 12 ani şi două luni, pentru luare de mită.

Cele şapte capete de acuzare i-au adus o pedeapsă cumulată care se situează pe primul loc în topul condamnărilor pentru corupţie. Curtea supremă a redus însă mult pedeapsa iniţială - peste 22 de ani de închisoare.

Un alt magistrat trimis pentru judecată în faţa colegilor este Stan Mustaţă. Şi el tot pentru luare de mită.

Reporter: Vă aşteptaţi la această decizie?

Stan Mustață, fost judecător: Când un judecător mi-a dat achitare... nu mă aşteptam.

Reporter: E adevărat că aţi cerut bani pentru a da decizii favorabile?

Stan Mustață, fost judecător: Astea sunt invenţii. Invenţiile... trebuie să spună omul căruia i-am cerut. A zis o persoană... De unde? Să spună persoana care este! Un agent acoperit a dat această informaţie pentru a justifica banii pe care îi primea.

Tot foştii colegi de la Instanţa Supremă au decis condamnarea definitivă la 8 ani şi 6 luni.

Locul trei în topul pedepselor primite de magistraţi este ocupat de un procuror. Fostul şef al Parchetului Buftea, Nelu Carpen, a primit în 2014 o condamnare la 6 ani de închisoare pentru corupţie. A fost încarcerat un an mai târziu, după ce a fost depistat în Londra. A fugit din ţară cu puţin timp înainte de pronunţarea deciziei definitive.

Cinci ani de închisoare a fost condamnarea primită de fostul procuror Maximilian Bălăşescu, iar în top este urmat de două judecătoare - Georgeta Buliga, de la Iaşi, şi Maria David, de la Curtea Supremă.

46 de judecători şi procurori au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie în perioada 2013-2015. Aproape jumătate au fost găsiţi vinovaţi numai în anul 2014.