Topul magistraților condamnați, rescris de ICCJ

Data publicării:
Business man catuse

Lista cu cele mai mari pedepse primite de magistraţi este deschisă de Mircea Moldovan, fost judecător la Tribunalul Bucureşti. El a fost trimis după gratii pentru 12 ani şi două luni, pentru luare de mită.

Cele şapte capete de acuzare i-au adus o pedeapsă cumulată care se situează pe primul loc în topul condamnărilor pentru corupţie. Curtea supremă a redus însă mult pedeapsa iniţială - peste 22 de ani de închisoare.

Un alt magistrat trimis pentru judecată în faţa colegilor este Stan Mustaţă. Şi el tot pentru luare de mită.

Reporter: Vă aşteptaţi la această decizie?

Stan Mustață, fost judecător: Când un judecător mi-a dat achitare... nu mă aşteptam.

Reporter: E adevărat că aţi cerut bani pentru a da decizii favorabile?

Stan Mustață, fost judecător: Astea sunt invenţii. Invenţiile... trebuie să spună omul căruia i-am cerut. A zis o persoană... De unde? Să spună persoana care este! Un agent acoperit a dat această informaţie pentru a justifica banii pe care îi primea.

Tot foştii colegi de la Instanţa Supremă au decis condamnarea definitivă la 8 ani şi 6 luni.

Locul trei în topul pedepselor primite de magistraţi este ocupat de un procuror. Fostul şef al Parchetului Buftea, Nelu Carpen, a primit în 2014 o condamnare la 6 ani de închisoare pentru corupţie. A fost încarcerat un an mai târziu, după ce a fost depistat în Londra. A fugit din ţară cu puţin timp înainte de pronunţarea deciziei definitive.

Cinci ani de închisoare a fost condamnarea primită de fostul procuror Maximilian Bălăşescu, iar în top este urmat de două judecătoare - Georgeta Buliga, de la Iaşi, şi Maria David, de la Curtea Supremă.

46 de judecători şi procurori au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie în perioada 2013-2015. Aproape jumătate au fost găsiţi vinovaţi numai în anul 2014. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri