Torţionarul Ion Ficior şi-a vândut toate bunurile acum şase ani

Data publicării:
ion ficior digi

Nicolae Voican, fost deţinut politic: „Era comandant la Periprava şi era foarte, foarte aspru. Condiţiile erau foarte, foarte grele”.

Nicolae Voican a fost condamnat la 12 ani de muncă silnică. Nu a fost încarcerat la Periprava, dar acolo au stat ani buni doi veri şi trei dintre cumnaţii săi. Rudele sale nu mai sunt în viaţă ca să povestească prin ce au trecut, însă Nicolae Voican vrea să le facă dreptate. Fostul deţinut politic susţine că modelul Ficior funcţiona în toate închisorile comuniste.

La cei 87 de ani ai săi, fostul comandant Ion Ficior a negat acuzaţiile şi refuză se se mai prezinte în faţa instanţei. La unul dintre termene s-a întâlnit cu una dintre victimele sale.

Nicolae Voican, fost deţinut politic: „Trebuie să răspundă pentru că ei nu respectau nişte regulamente. Ei respectau niste ordine care erau peste regulamente. Nu era trecut în niciun regulament că trebuie să-l baţi că nu a făcut norma”.

Ion Ficior şi-a vândut toate bunurile în urmă cu şase ani când se deschideau primele anchete privind crimele comunismului. Apartamentul în care locuieşte fostul comandat de la Periprava a fost trecut pe numele unei alte persoane, la fel s-a întâmplat şi cu o serie de acţiuni. Singurul său venit este pensia de aproape 5.000 de lei, iar judecătorii iau în calcul să-i pună poprire pentru a despăgubi victimele, în cazul unei condamnări definitive.

Este acuzat de crime împotriva umanităţii, iar achetatorii susţin că peste 100 de deţinuţi au murit din cauza regimului impus de el. Ion Ficior nu este singurul ofiţer trimis în judecată: Alexandru Vişinescu, fostul comandant de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, a fost condamnat, în primă instanţă, la 20 de închisoare tot pentru crime împotriva umanităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri