Traian Băsescu face precizări: Consilierul implicat în dosarul H. Simu nu reprezenta Preşedinţia

Data actualizării: Data publicării:
basescu la pmp

Constat că, în spaţiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administraţiei Prezidenţiale şi a unui consilier prezidenţial din timpul mandatului meu în fapte de corupţie referitoare la retrocedări făcute de ANRP. Resping categoric acest tip de abordare! Din declaraţiile domnului Horia Simu şi comunicatul DNA rezultă clar că este vorba despre o persoană, şi nu despre întreaga Administraţie Prezidenţială. Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat, şi nu prezidenţial şi care îndeplinea funcţia de ŞEF AL COMUNITĂŢII NAŢIONALE DE INFORMAŢII...”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Terenul pentru care Horia Simu a obţinut o despăgubire de peste 8,8 milioane de euro este în Constanţa. 25 de hectare de teren arabil, care nu puteau fi retrocedate în natură, aşa că moştenitorul de drept i-a vândut omului de afaceri drepturile litigioase pentru 700.000 de euro în octombrie 2009. Valoarea reală a trenului era puţin peste un milion de euro. Toată afacerea a ieşit la iveală în vara lui 2015. Atunci, fostul consilier de stat Daniel Moldoveanu a făcut un denunţ la DNA.

Denunţul fostului consilier de stat

Daniel Moldoveanu a relatat că Horia Simu l-a înştiinţat despre faptul că achiziţionase drepturile litigioase asupra unui teren situat în judeţul Constanţa, iar despăgubirile nu puteau fi obţinute decât cu sprijinul unei persoane din conducerea ANRP, sens în care l-a întrebat dacă cunoştea vreo persoană din conducerea instituţiei sau altă persoană care să poată interveni în vederea soluţionării dosarului său.

sursa: rechizitoriu DNA

Într-o discuţie cu jurnaliştii, Horia Simu a susţinut o altă variantă.

Jurnalist: Domnul consilier prezidenţial a venit la dumneavoastră, v-aţi dus dumneavoastră la el?

Horia Simu: Nu, domnul consilier a venit dânsul la mine, spunând ca poate sa rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuţa Dumitrean, cu care eu nu m-am cunoscut.

În faţa anchetatorilor, fostul consilier de stat a recunoscut că, pentru a îl ajuta pe Horia Simu, le-ar fi cerut funcţionarilor din Prefectura Constanţa să urgenteze trimiterea la ANRP a dosarului de despăgubire a omului de afaceri. În schimb, ar fi primit o parte din bani.

În dosar se regăsesc şi denunţuri facute de fostul director al RAAPPS, Gabriel Surdu.

Şeful RAPPS a intermediat relaţia cu Crinuţa Dumitrean

Gabriel Surdu a prezentat oferta venită din partea lui Horia Simu preşedintei ANRP, Crinuţa Dumitrean, care, pentru soluţionarea dosarului respectiv, a pretins suma de 400.000 euro.

sursa: rechizitoriul DNA

Omul de afaceri ar fi cumpărat două vile în Franţa cu banii obţinuţi ilegal.

Procurorii DNA mai arată că „în scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani, Horia Simu, beneficiind de ajutorul soţiei sale, a utilizat un cont deschis la o bancă din Elveţia, în care au fost încasaţi banii proveniţi din vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii încasaţi şi supuşi procesului de spălare au fost utilizaţi de Simu în interesul propriu, una din principalele achiziţii fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obţinerea unui împrumut cu care a fost achiziţionat un alt imobil, tot în sudul Franţei”.

Horia Simu mai este trimis în judecată într-un dosar similar.

Citiţi şi:

Rechizitoriu: Horia Simu, ajutat de un consilier de la Cotroceni în dosarul „ANRP 5”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri