Traian Berbeceanu: Încă de când am fost reţinut şi arestat ilegal am avut încredere deplină în DNA

Data publicării:
berbeceanu-1

Cazul comisarului-şef Traian Berbeceanu cunoaşte o răsturnare de situaţie: cei care îl acuzau că a protejat interlopi au devenit din acuzatori - acuzaţi. Procurorul şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan, Alin Muntean - ofiţer la Brigada de Combatere a Crimei Organizate din judeţ, condusă în trecut de Traian Berbeceanu, şi procurorul Nicolaie Cean sunt acum acuzaţi că au inventat probe în dosarul de acuzare a poliţistului.


ACTUALIZARE ora 6:00 Fostul șef al BCCO Alba nu a vrut să facă aprecieri legate de ancheta în care este implicat procurorul șef Ioan Mureșan de la DIICOT Alba. A refuzat să comenteze şi învinuirile aduse de DNA procurorului Nicolae Cean și fostului său subaltern Alin Muntean, precum și decizia de începere a urmăririi penale a celor trei. Spune doar ca situația pe care a trăit-o i-a bulversat pe proaspeții absolvenți ai școlilor de poliție și că în perioada următoare, împreună cu colegii lui cu experiență, trebuie să redea încrederea pierdută în Poliție.

Întrebat dacă ar accepta să revină la șefia BCCO Alba, Traian Berbeceanu a răspuns categoric da, pentru că acolo e echipa și locul său de muncă.

„Încă de la început, de când am fost reţinut şi apoi arestat ilegal, am avut încredere deplină în DNA, aşa cum am încredere foarte mare şi în structura DIICOT. (BCCO Alba) este locul meu de muncă, este echipa mea și doar acolo accept în sinea mea să îmi continui cariera de polițist”, a declarat miercuri Traian Berbeceanu.


Ioan Mureşan este cel care i-a deschis dosarul comisarului Traian Berbeceanu. Din postura de anchetator, a ajuns acum să fie anchetat de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu. El a fost de altfel primul pe care Traian Berbeceanu l-a acuzat că i-a înscenat dosarul.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora suspectul Muntean Alin, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu ce îi reveneau, cu ocazia instrumentării aceluiaşi dosar al DIICOT – ST Alba, prin: obţinerea unor declaraţii de martor împotriva lui Berbeceanu Traian în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin întocmirea în cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu conţinut neverificabil, având caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de probă, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, aducând o gravă vătămare intereselor legale ale acestuia”, se arată în comunicatul remis miercuri de Direcţia Naţională Anticorupţie.

În urma îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Mureşan Ioan, Muntean Alin şi Cean Nicolaie au obţinut atât pentru ei înşişi, cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie”, mai arată procurorii DNA.

Fostul comandant al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Traian Berbeceanu a cunoscut mărirea şi decăderea în interval de şase ani. În 2007 a fost declarat Poliţistul anului, ca recunoaştere a ajutorului dat la recuperarea brăţărilor dacice furate de căutătorii de comori de la Sarmizegetusa. Toamna trecută a fost acuzat însă că proteja clanuri mafiote. Drept mulţumire, interlopii ar fi sponsorizat Poliţia şi şcolile din Hunedoara. Polițişti, procurori sau cei care pe care îi cerceta au depus zeci de plângeri penale pe numele lui Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu a stat aşadar 33 de zile în arest, din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi şi ei pe 24 octombrie 2013.

Traian Berbeceanu a ieşit de după gratii cu convingerea că nevinovăţia lui va fi dovedită. Convinşi că nu şi-a trădat meseria, subalternii şi apropiaţii săi l-au susţinut mereu, întâmpinându-l ca pe un erou la întoarcerea din arest.

Traian Berbeceanu, primit ca un erou acasă, la Deva, pe 26 noiembrie 2013

Dosare instrumentate de şeful BCCO. (Sursa – HotNews.ro):

- „Hydra”;

- „Tâmplaru”;

- „Singer”;

- cămătărie;

- şantaj şi spălare de bani;

- proxenetism şi prostituţie;

- trafic şi consum de droguri;

- trafic cu ţigări;

- trafic de minori.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri