Dosar DNA pe tranzacțiile lui Căncescu. Campanie PNL pe banii CJ Brașov

Data actualizării: Data publicării:
aristotel cancescu 2-1

Procurorii DNA Brașov au dispus reținerea fostului senator PNL Sebastian Grapă pentru 24 de ore și cer arestarea preventivă a acestuia și a fostului președinte CJ Brașov Aristotel Căncescu. În dosar este vorba de banii luați de Căncescu, în calitate de președinte al PNL Brașov, pentru a-i trece pe cotizanți pe lista de candidați pentru Consiliul Județean. Sumele primite variau între 15.000 lei și 220.000 lei. Unele dintre ele proveneau, de fapt, din fondul de rezervă al CJ Brașov.

aristotel cancescu 3

Sebastian Grapă, fost senator PNL, ulterior trecut la UNPR, este acuzat de dare de mită în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Aristotel Căncescu este acuzat de luare de mită în formă continuată (șapte infracțiuni) și abuz în serviciu.

În dosar sunt implicați și șapte foști și actuali consilieri județeni - Gavril Matei, Claudiu Cornea, Adrian Neag, Valetin Olimpiu Șoneriu, Răzvan Ovidiu Șandru, Vasile Ungureanu și Dragoș Romulus Crăciun -, precum și primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.

„În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei și 15.000 lei pentru a-i pune pe aceștia pe lista de candidați pentru un post de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Brașov.
Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a primit de la următorii inculpați următoarele sume de bani:
- de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei;
- de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei;
- de la inculpatul Șoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei;
- de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei;
- de la inculpatul Șandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei;
- de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei;
- de la inculpatul Crăciun Dragoș Romulus a primit suma de 15.000 lei”, se arată în ordonanța procurorilor.

Potrivit DNA Braşov, Căncescu ar fi primit în total 485.000 lei. Sumele pretinse variau în funcție de locul pe care s-au aflat cei șapte inculpați pe lista de candidați pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv.

„Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei șapte inculpați, fără ca aceștia să primească documente justificative”, mai arată procurorii.

Fostul președinte CJ Brașov este acuzat de anchetatori și că ar fi aprobat, în perioada 2012-2013, bani din fondul de rezervă al CJ Brașov pentru firmele controlate de Sebastian Grapă (pentru achiziționarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate).

„Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea și cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziție eligibilă pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov în contextul campaniei electorale din anul 2012”, arată procurorii.

O schemă similară a fost aplicată și în cazul lui Matel Gavril. În calitate de președinte al CJ Brașov, Căncescu a aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Brașov sub pretextul achiziției de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din județul Brașov de la o societate controlată în fapt de inculpatul Matei Gavril.

„În ceea ce privește utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Județean Brașov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocați doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreționar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condițiile reale din localități, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziția sa”, concluzionează anchetatorii.

Mai departe, Sebastian Grapă a primit bani (78.120 lei), pentru societatea administrată și deținută de el, de la primarul Cristinel Paltin pentru un așa-zis studiu, intitulat „Strategie privind prevenirea abandonului școlar, identificarea metodelor de creștere a gradului de instruire a populației comunei Șercaia, jud. Brașov”.
Contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestației care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Șercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian”, se arată în comunicatul DNA.

Până în prezent, fostul președinte al CJ Brașov Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată în alte trei dosare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri