Ţuţuianu: "SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA"

Data publicării:
Adrian Tutuianu, comisie de control SRI in Parlament_inquam george calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat marţi, la Parlament, că a solicitat Serviciului Român de Informaţii o informare cu privire la modul în care a fost gestionată arhiva SIPA, din răspunsul primit rezultând faptul că Serviciul nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei acestei structuri.

Adrian Tutuianu, comisie de control SRI in Parlament_inquam george calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

„Astăzi (marţi – n.r.) am cerut o informare de la SRI legat de modul în care a fost gestionată arhiva deţinută de Seviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). Afirmaţia pe care o fac pe baza materialului transmis este că SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei acestei structuri”, a subliniat preşedintele Comisiei de control al SRI, potrivit News.ro.

Adrian Ţuţuianu a ţinut să facă „o precizare suplimentară” cu privire la acest subiect.

 „În anul 2005, Rasirom a avut un contract de instalare a unui subsistem de control al accesului din cadrul sistemului de protecţie fizică a informaţiilor clasificate pentru spaţiile ocupate de Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie, integrarea sistemului fiind finalizată în decembrie 2005. În luna februarie 2007 Rasirom a semnat un contract de mentenanţă cu ANP, ce avea ca obiect mentenanţa sistemului prin realizarea de revizii semestriale. Deoarece în primul semestru al anului 2007 nu a fost efectuată nicio inspecţie, Rasirom a fost solicitat în luna septembrie pentru realizarea unor intervenţii datorită unor defecţiuni constatate de beneficiari la sistem, însă fără a rezulta data la care acestea apăruseră”, a explicat social-democratul.

Adrian Ţuţuianu a mai spus că, în anul 2012, „Ministerul Justiţiei a solicitat SRI un spaţiu pentru această arhivă, SRI a comunicat că nu deţine un spaţiu corespunzător pentru a prelua această arhivă”.

Întrebat dacă este nevoie de desecretizarea raportului privind arhiva SIPA, preşedintele Comisiei de control al SRI a răspuns afirmativ, argumentând că trebuie să se ştie ce informaţii se regăsesc în această arhivă.

„Eu cred că da. Problema e la justiţie, nu la comisia de control parlamentar. Trebuie să ştim ce se găseşte în acea arhivă şi dacă sunt persoane care au sustras documente, care au copiat documente şi le-au folosit în scopuri care sunt nelegitime, trebuie să răspundă”, a conchis Adrian Ţuţuianu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri