UDMR cere închisoare pentru magistraţii care au greşit

Data publicării:
JUSTITIE - just.ro

Reponsabilii pentru erori judiciare comit abuz în serviciu şi trebuie sancţionaţi în consecinţă, prevede un proiect de modificare a Codului de procedură penală. Iniţiativa legislativă a fost depusă, pentru a doua oară într-un interval de un an, la Senat şi aparţine parlamentarilor UDMR.

JUSTITIE - just.ro

UDMR propune modificarea articolului 542 din Codul de procedură penală astfel: „Fapta persoanei care cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă a comis una din acţiunile care au condus la situaţia generatoare de daune constituie abuz în serviciu şi se pedepseste conform art. 297 alin. (1)."

Articolul 542 este primul din Capitolul VI - Procedura reparării pagubei materiale sau a daunei morale în caz de eroare judiciară sau în caz de privare nelegală de libertate ori în alte cazuri. Aşadar, conform proiectului depus de UDMR, procurorii şi judecătorii ar urma să fie sancţionaţi pentru abuz în serviciu.

Articolul 297 prevede pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţia publică pentru „funcţionarul public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

O altă modificare propusă în articolul 542, cel referitor la sancţionarea magistraţilor şi repararea pagubelor produse de o eroare judiciară sau o acţiune juridică ilegală, este includerea obligativităţii ca persoana responsabilă de producerea pagubei să o acopere. Obligativitate valabilă şi în cazul amenzilor primite de România la CEDO. În acest moment, legea lasă loc de interpretări, folosind „poate fi”.

Propunerea UDMR: „În cazul în care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum şi în situaţia în care statul roman a fost condamnat de către o instanţă internaţională pentru vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 538 şi 539, acţiunea în regres pentru recuperarea sumei achitate TREBUIE (<<poate fi>>, în actuala variantă a Legii – n.r.) îndreptată împotriva persoanei care, cu rea-credinţă sau din culpă gravă, a provocat situaţia generatoare de daune sau împotriva instituţiei la care aceasta este asigurată pentru despăgubiri în caz de prejudicii provocate în exerciţiul profesiunii."

În expunerea de motive a proiectului de lege, parlamentarii UDMR spun că este nevoie de aceste modificări pentru a pune în aplicare o Directivă a Uniunii Europene care a intrat în vigoare pe 31 martie 2016. Statele membre au termen de 18 luni pentru a-şi adapta legislaţia.

De asemenea, UDMR precizează că a depus un proiect similar şi în aprilie anul trecut, însă aceasta s-a pierdut în circuitul parlamentar şi a trecut termenul până la care putea intra în procedură de dezbatere şi votare. Acum, iniţiatorii proiectului cer Senatului procedură de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri