Un român arestat pentru trafic de droguri în Malaezia, pasibil de pedeapsa cu moartea, a fost achitat în primă instanță

Data publicării:
fereastra inchisoare - captura

„În urma acţiunilor complexe derulate de către Ministerul Afacerilor Externe prin mai multe misiuni diplomatice române, prin multiple contacte diplomatice inițiate de ministrul Titus Corlățean și de Centrala MAE, cât şi prin acțiunile avocatului ales al cetățeanului român, desfășurate în coordonare permanentă cu Ambasada României la Kuala Lumpur, prima instanță malaeziană a pronunțat la data de 18 iulie 2014 o hotărâre în fond, prin care cetățeanul român a fost achitat”, anunță MAE într-un comunicat.

Conform legislației malaeziene, procurorul de caz are posibilitatea de a ataca cu apel decizia primei instanțe.

Cetăţeanul român urmează a fi mutat din penitenciar în centrul de detenție al departamentului local de imigrări, în perspectiva expulzării, în situația în care sentința primei instanțe va deveni definitivă prin neapelare de către procuror, precizează MAE.

Misiunea diplomatică a României la Kuala Lumpur va continua monitorizarea cazului şi va menţine, totodată, legătura atât cu autorităţile locale competente, cât şi cu familia cetățeanului român, pentru a o informa cu privire la evoluția situației, asigură MAE.

„Soluția de achitare a cetățeanului român Peity Laurențiu-Marin, în primă instanță, reprezintă o a doua hotărâre favorabilă, în urma demersurilor complexe și consistente întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, alături de sentința pronunțată la data de 10 octombrie 2013 în cauza privindu-l pe cetățeanul român Coroi Ștefan, prin care s-a reușit, în primă instanță, evitarea condamnării acestuia din urmă la pedeapsa capitală”, reamintește MAE.

Pentru a preveni astfel de situaţii, Ministerul Afacerilor Externe derulează o campanie care îşi propune să atragă atenţia asupra fenomenului de carăuşie – transportul de droguri peste hotare. Demarată sub titlul „Drogurile îţi schimbă destinaţia”, campania de conştientizare atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre legislaţiile unor ţări ca Brunei, Malaezia, China, Turcia, Peru şi altele, care prevăd sancțiuni drastice pentru traficul de droguri, inclusiv pedeapsa capitală.

În octombrie 2013, un român în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia pentru trafic de droguri. Decizia nu era însă definitivă.

La începutul acestui an, un român a fost prins în Malaezia cu 2,7 kilograme de cocaină. Poliţia l-a reţinut pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, unde bărbatul încerca să se îmbarce într-o cursă către Vietnam. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri